Oglasio se i češki premijer! Andrej Babiš o Zemanovoj inicijativi za povlačenje priznanja Kosova: Jedva čekam debatu o tome

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

11.09.2019

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje s predsednikom te države Milošem Zemanom i drugim rukovodiocima o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/euronews (in English)
Andrej Babiš

- Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome - rekao je premijer novinarima.

Predsednik Češke je, nakon što je doleteo u Beograd, gde je boravio u zvaničnoj poseti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom državom i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

- Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim jače mišljenje, da država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država - rekao je Zeman.

 

 

Na pitanje da li bi Češka mogla da ukine priznanje Kosova (o čemu je odluku donela 2008. godine), Zeman je rekao da bi voleo da o tome razgovara na narednom savetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mesec dana.

Prvi potpredsednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je podsetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara.

- Stav gospodina predsednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade - rekao je Hamaček.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading