Inspekcija tokom noći upala u preduzeća: U Srbiji otkriveno 130 neprijavljenih radnika i 9 nelegalnih firmi

Autor: Republika

Vesti

11.09.2019

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po nalogu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, a u okviru sprovođenja akcije pojačanih vanrednih inspekcijskih nadzora, inspektori rada otkrili su 130 lica na radu na "na crno" i devet neregistrovanih privrednih subjekata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rada, u akciji koja je sprovedena juče u drugoj smeni i tokom noći, inspektori su izvršili nadzore kod 412 poslodavaca na teritoriji cele Srbiji, i to u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, u delatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, popravke i održavanja motornih vozila, trgovine, proizvodnje hleba, svežeg peciva i kolača i u uslužnim delatnostima.

Pojačanim inspekcijskim nadzorima obuhvaćeno je ukupno 1.016 lica.

Podneto je 48 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, doneto je 32 rešenja i 45 naloga na zapisnike za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i devet rešenja o zabrani rada na mestu rada.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Pojedini inspekcijski nadzori obavljeni su po principu takozvane ''rotacije'', što zapravo znači da su ih izvršili inspektori koji inače ne rade na teritoriji na kojoj su sproveli nadzore.

- Opsežne akcije borbe protiv sive ekonomije i rada na crno biće nastavljene u narednom periodu. Planiram da u inspekcijskom nadzoru učestvujem lično. Nećemo dozvoliti poslodavcima da krše prava radnika, nema privilegovanih - rekao je ministar Đorđević, navodi se u saopštenju.

Podseća se da će spisak svih poslodavaca kod kojih je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom biti kao i do sada, objavljen i redovno ažuriran na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na linku www.minrzs.gov.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading