Ministar zdravlja obišao zdravstvene ustanove Topličkog okruga

Autor:

Vesti

11.09.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar u sklopu aktivnosti oko prelaska domova zdravlja pod nadležnost Republike, posetio je danas Toplički okrug i obišao domove zdravlja u Blacu, Prokuplju, Kuršumliji i Žitorađi, gde je razgovarao sa zaposlenima kao i pacijentima ovih ustanova.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja obišao je danas i Opštu bolnicu "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, odnosno rekonstruisano odeljenje intenzivne nege sa hirurškim salama, kao i rekonstruisano očno odeljenje ove bolnice, koje je dobilo kompletnu opremu za operaciju katarakte.

Obilazeći zdravstvene ustanove, ministar zdravlja istakao je da takozvana "decentralizacija" u zdravstvu, u okviru koje su nadležnosti nad domovima zdravlja imale lokalne samouprave, nije dala dobre rezultate.

- Novim Zakonom, donetim ovog proleća želeli smo to da ispravimo. A da bi prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, kao i formiranje zdravstvenih centara, spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja, zaista bili uspešno realizovani, odnosno da bi građanima omogućili unapređen nivo i kvalitet zdravstvenih usluga, neophodno je da se uradi kompletna analiza funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme. To je složen proces, stoga ćemo i u narednom periodu nastaviti sa obilaskom zdravstvenih ustanova širom Srbije, i kroz analizu kao i razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova, činiti dalje korake u tom pravcu - istakao je Lončar.

Ukupno ulaganje ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove Topličkog okruga, u opremu i investicije, od 2014. godine do danas iznosi 124.442.203,56 dinara, odnosno više od milion evra, od čega je najveći deo sredstava uložen u OB u Prokuplju.

Prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike,pored bolje organizacije rada, veće efikasnosti i boljeg funkcionisanja, omogućiće i značajno veća ulaganja ministarstva zdravlja u ove zdravstvene ustanove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading