Palmer u Podgorici: Moguć sporazum Beograda i Prištine

Autor: Tanjug

Vesti

09.09.2019

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je da je jedna od glavnih poruka koju želi da pošalje u okviru svoje posjete Podgorici da su SAD posvećene i fokusirane na region Zapadnog Balkana, te da su spremne da budu partner država Zapadnog Balkana na putu ka evropskim i evroatlantskim institucijama.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Metju Palmer

On je kazao da je mesec decembar "realan" ali i ambiciozan cilj da Sjeverna Makedonija postane članica NATO.

- Mi se nadamo da će sve biti završeno do decembra. Ukoliko se to ne desi, onda će biti postavljen neki drugi datum, još nekoliko meseci. Uvjren sam, međutim, da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a i da ćemo podići njenu zastavu ispred sedišta Alijanse u Briselu - kazao je Palmer u intervjuu za RTCG.

Američki zvaničnik je saopštio da je veoma upoznat sa uticajem ostalih sila na region, te da SAD imaju pristup regionu koji je temeljno različit od Rusije.

- Rusi su svakako uticajni ovdje na Zapadnom Balkanu. Mi imamo pogled na region koji je suštinski različit u odnosu na Rusiju. Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih nacija, integrisanih sa evropskim, u evroatlantskim institucijama. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima, nepoverenju i frakcijama - naveo je on i dodao:

 

 

- Mislim da smo to najjasnije videli u vašoj zemlji kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine, koji je bio nečuven potez da se Crna Gora spriječi da ide dalje na putu ka Zapadu i NATO-u - dodao je Palmer.

Američki diplomata je istakao kako veruje da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut na osnovu uzajamnog priznanja.

- Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu koji znači suspendovanje tarifa i vraćanje za pregovarački sto sa Beogradom, kao i dalje pregovore koji bi trebalo da imaju ozbiljnu svrhu i da dovedu do sveobuhvatnih sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine."

- Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dve strane vrate za pregovarači sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji je lokalno prihvatljiv, koji će biti trajan i fer, i koji može pomoći Srbiji i Kosovu da krenu dalje ka svojim evropskim putevima - kazao je Palmer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading