Varvarski napad Šiptara na Novo Brdo! Buldožerom ruše tvrđavu iz 14. veka!

Autor:

Vesti

06.09.2019

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohoiji izloženo je strahovitom uništavanju od strane Šiptara. S obzirom na to da su ugroženi spomenici iz 13. i 14. veka ovakvi napadi predstavljaju delo varvarizma i anticivilizacijskog ponašanja.

RepublikaFoto: twitter.com/Nikola VASIĆ
Tvrđava Novo Brdo na udaru šiptarskih varvara

Na društvenoj mreži Tviter pojavio se video snimak koji pokazuje kako buldožer ruši spoljni zid na tvrđavi Novo Brdo koja datira još iz 13. veka. 

Na snimku se jasno vidi kako građevinkom mašinom neko potkopava zid sa očiglednom namerom da se on potpuno sruši i time sravni ovaj kulturno - istorijski spomenik.

 

 

Nakon što se snimak pojavio izazvao je oštru reakciju korinsika na ovoj društvenoj mreži. Oni su se pitali kako je moguće da se događa ovakav anticivilizacijski napad na kulturno nasleđe koje je pod zaštitom UNESCO?

 

 

Podsećamo, tvrđava Novo Brdo je bilo jedno od najvažnijih gradova nemačkih rudara, Sasa, za vreme vladavinie kralja Milutina (1282 - 1321), a već 1326 godine ovo mesto se pominje kao značajno trgovačko i privredno središte srednjovekovne Srbije.

Ova tvrđava je pod zaštitom UNESCO kao kulturno - istorijski spomenik od izuzetnog značaja. 

Ovakve varvarske napade na kulturno - istorije spomenike su oduvek bila odlika varvarskih i necivilizovanih naroda koji nemaju svoju istoriju i razvijen identitet. U novijoj istoriji, jedino su pripadnici Islamske države vršili ovakve brutalne napade na kulturu i istoriju. Zato i ne čudi činjenica da najveći broj pripadnika ove formacije dolazi upravo sa Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading