Gde su Rusi i Srbi? Na obeležavanju 80 godina od početka II svetskog rata pozvani Hrvati i Albanci, ne i mi

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

01.09.2019

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poljskom gradu Vjelunj danas se obeležava 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata, ali senku na svečanost bacio je, u najmanju ruku, čudan kriterijum organizatora za pozivanje gostiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Državnici iz svih zemalja Evrope na jednom mestu

Srbija i Rusije nisu dobile pozivnice, iako su bile deo antifašističke borbe. Uprkos milionskim žrtavama njenih predstavnika u Vjelunju danas nema, ali mesta je bilo za hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, iako je tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj na snazi bio ustaški rešim koji je pod patronatom upravo nacističke Nemačke činio najstrašnije zločine nad Jevrejima, i prvenstveno Srbima.

Među liderima 40 zemalja i oko 250 gostiju, našle su se i Albanija i Crna Gora, ali nije poznato da li je tamo i Kosovo.

Ovim povodom oglasio se danas i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

- Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata - rekao da Dačić danas komentarišući izostanak poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanje Nemačke i Hrvatske.

Dačić je ocenio da je pozivanje "stvar organizatora", a primetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je "iskrivljavanje i revizija istorije".

- Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja - rekao je Dačić.

Iz Moskve danas se niko nije oglašavao povodom ne pozivanja u Vjelunju, ali u ranije je saopšteno da se događaji kojima se obeležava bio kakav bitan trenutak iz Drugog svtskog rata, a na koje Rusije nije pozvana, smatra nepotpunim.

- Bilo kakvi memorijalni događaji u bilo kojoj zemlji sveta, koji su posvećeni godišnjici Prvog i Drugog svetskog rata, bez učešća naše zemlje ne mogu se smatrati potpunim - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Rusija je inače i ranije izostavljana sa sličnih događaja, poput godišnjice iskrcavanja na Normandiju.

Kako je krojen spisak zvanica?

Prema rečima organizatora, kancelarije predsednika Poljske Anžeja Dude, nisu pozvane sve zemlje pobednice, već države Evropske unije, NATO-a i Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Što se Balkana tiče, poziv je dobila Hrvatska, iako je u tokom Drugog svetskog rata osnovana zloglasna NDH, ali poziv nisu dobile Bosna i Hercegovina, kao ni Severena Makedonija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frank-Valter Štajnmajer i Angela Merkel

Predsednik Nemačke se izvinio

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Adžej Duda otvorili su današnju komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Nakon minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na dolasku, a potom je nemački predsednik zatražio oproštaj za najkrvaviji sukob u istoriji.

- Saginjem glavu pred žrtvama napada na Vjelunj. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama nemačke tiranije i molim za oproštaj - rekao je Štajnmajer na poljskom i nemačkom jeziku.

On je istakao da su Nemci počinili zločine protiv čovečnosti u Poljskoj i da svako ko kaže da je teror nacionalsocijalista nad Evropom marginalni događaj u istoriji Nemačke taj stav može da zadrži za sebe.

- Mi nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da pamtimo i uvek ćemo se sećati - rekao je Štajnmajer.

Predsednik Poljske Andržej Duda rekao je da je napad nacističke Nemačke na Poljsku bio "čin divljaštva" i da predstavlja "ratni zločin".

- Uveren sam da će ova ceremonija ostati zabeležena u istoriji kao deo prijateljstva Nemačke i Poljske - dodao je Duda.

Šefovi država kasnije će posetiti muzej u Vjelunju i razgovarati sa onima koji su 1. septembra 1939. godine preživeli napad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading