Šef diplomatije Slovačke: Srbija ne može da ide i ka Rusiji i ka EU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.08.2019

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak smatra da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

- Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih - poručio je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa "pro ruskom grupacijom" od strane Srbije "zbunjujuće" i poručio da se "ne može ići u više pravaca istovremeno".

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

Lajčak je pozvao danas Prištinu da ukine takse na srpsku robu i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

Lajčak je u Helsinkiju, dolazeći na sastanak ministra spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana, odgovarajući na pitanja novinara o poziciji Kosova u procesu evrointegracija, podsetio na činjenično stanje.

- Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost Kosova - rekao je Lajčak.

Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od EU članica koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu.

- Prva promenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu počevši od ukidanja taksi - zaključio je Lajčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading