SRAMNA UCENA IZ BRISELA: Srbija će morati da raskine sporazum sa Rusijom

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

28.08.2019

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će morati da raskine svoj novi sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji - saopštila je Evropska komisija, piše "EU Observer".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Razumeli smo da će se ovaj sporazum proširiti i na Evroazijsku uniju - izjavio je u utorak portparol za Evropsku uniju, piše "EU Observer".

- Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji - kazao je portparol.

- Ali u kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, onog dana kada pristupi Evropskoj uniji - dodao je portparol.

Evropska komisija pojasnila je Srbiji njene obaveze, navodi dalje u svom tekstu EU Observer, dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

- Savez bi dao novi kvalitet budućoj saradnji Srbije i Evroazijskog bloka - rekao je Harčenko nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - navodi se u tekstu.

 

 

"EU Observer" navodi da iz srpske ambasade pri EU nisu dobili nikakav komentar.

Na sajtu se navodi i da postoji mogućnost da će na predstojećem samitu u Helsinkiju, ministri inostranih poslova Evropske unije, pored tekućih problema, razgovarati sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana i o ovom sporazumu.

- Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini trebalo bi da sadrži izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da povuče sporazum do datuma svog konačnog pristupanja EU - izjavio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove za EU Observer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

29.08.2019 04:28

Da, da, jednog lepog dana, kada se pridruzi Uniji...