Bogosavljević analizirao opcije koje nudi opozicija: Bojkot će sahraniti one koji ne izađu na izbore

Autor:

Vesti

27.08.2019

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor ugledne agencije za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos stratedžik marketing" Srđan Bogosavljević u razgovoru za Srpski telegraf ocenjuje da je bojkot izbora besmislena odluka, koja može da sahrani političke partije koje se na taj korak odluče. I to iz jednostavnog razloga: ne postoji način da dovedu u pitanje legalnost, a ni legitimitet aktuelne vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srđan Bogosavljević

Za svoje mišljenje Bogosavljević pruža adekvatne argumente.

- Svaka stranka meri šta njoj odgovara. Bojkot je jedna od legitimnih varijanti političke borbe. Većina bojkota o kojima sam ja obavešten nije dala onaj rezultat koji su oni koji su proglasili bojkot želeli, pogotovo u situaciji u kojoj je naš zakon jasan. Nebitno koliko ljudi izađe, znači što se tiče legalnosti, bilo koji rezultat će biti legalan. Što se tiče legitimiteta, mogao bi biti problem da ne postoji skoro niko ko prođe cenzus, osim stranaka na vlasti ili da bude dramatično mali broj izašlih - objašnjava Bogosavljević.

MALA VAJDA

Međutim, izuzetno mali broj izašlih bi značio da stranke koje pozivaju na bojkot imaju dramatično veliki rejting:

- A onda je opet pitanje da li je pametnije bojkot ili sa tim velikim rejtingom izaći na izbore. Tako da, ja lično, gledajući podatke, ne vidim veliku vajdu od bojkota, pogotovo što bi to značilo da će jedan deo opozicije, koji se sada manje vidi u medijima, a koji ima vlast na lokalu, izgubiti vlast na lokalu i time će legalni izvori finansiranja presušiti.

Bogosavljević dodaje da bi u tom slučaju preživele samo stranke koje imaju neki izvor finansiranja za duži rok.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Brojke su nepobitne

Prema rečima Bogosavljevića, bojkot bi imao više smisla u trenucima da postoji neki cenzus za broj izašlih.

- Bitno da imate cenzus, ne mora opozicija sad da bude objedinjena... Pa tako u 6.800.000 upisanih birača računajte da je milion i po onih koji žive u inostranstvu. Dakle, mi raspolažemo sa malo preko pet miliona birača i izlaznost od tri miliona za nas je vrlo ozbiljna. Ali kad nemate taj cenzus od 50 odsto upisanih, bez kojih izbori ne bi bili uspešni, a koji vas tera da imate 3.400.000 birača, onda ste u problemu kad predlažete bojkot. I sad, da li će biti 3.300.000, 3.100.000 ili 2.900.000 izašlih birača, nema veze, svaki rezultat je legalan i legitiman do nivoa dramatično male izlaznosti ili nepostojanja nijedne druge stranke, osim vladajuće na izborima - ocenjuje Bogosavljević.

- Mislim na izvore "sa strane" od onoga što je zvanično finansiranje stranaka, ali je teško zamisliti četiri godine da stranka ne bude nigde na vlasti, a da preživi, a to je velika opasnost koju bojkot nosi za opoziciju - upozorava Bogosavljević.

SIGURAN FIJASKO

Komentarišući to što lideri Saveza za Srbiju Dragan Ðilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović otvoreno pozivaju na bojkot predstojećih izbora u Srbiji, a sve one koji na to ne pristanu optužuju da igraju na kartu šefa države Aleksandra Vučića, direktor "Ipsos stratedžik marketinga" navodi kao deo legitimne političke borbe.

Teško je zamisliti četiri godine da stranka ne bude nigde na vlasti, a da preživi

- To je svakako u ovom trenutku najefektnije. Napad na one koji neće da idu na bojkot, a koji su zapravo protivnici Aleksandra Vučića, za njih je dobar jer su svesni da bi ti koji izlaze na izbore mogli da pokupe glasove ovih koji bojkotuju. I onda nije glupo diskreditovati ih sa aspekta političke borbe, one koji ne žele da rade ono što vi hoćete. Inače, bojkot je retko u istoriji bio smislen, mnogo češće je bio fijasko - zaključuje Bogosavljević.

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ

ONI SU ZA BOJKOT IZBORA

  • Narodna stranka
  • Stranka slobode i pravde
  • Dveri
  • Demokratska stranka
  • organizatori protesta "1 od 5 miliona"

DVOUME SE

  • Pokret slobodnih građana
  • Socijaldemokratska stranka
  • Zdrava Srbija

PROTIV BOJKOTA

  • Demokratska stranka Srbije
  • Srpski patriotski savez
  • Liberalno-demokratska partija
  • Srpska radikalna stranka
  • Liga socijaldemokrata
  • Nova stranka

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading