Profesor Tanasković upozorava: Manje šanse da Priština bude primljena u Unesko, ali nema opuštanja

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

24.08.2019

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Šanse da Kosovo bude primljeno u Unesko danas su i matematički manje nego pre dve godine", izjavio je danas bivši ambasador Srbije pri toj organizaciji Darko Tanasković.

RepublikaFoto: Tanjug
Darko Tanasković

U intervjuu za RTS, on je nastojanja kosovskih Albanaca da preuzmu srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ocenio kao odraz njihove ideje da stvore "novi sintetički kulturni identitet" i istakao da oni u kontinuitetu vrše takve provokacije.

- To je i odraz njihove ukupne ideje da stvore neku vrstu novog sintetičkog kulturnog identiteta takozvane države Kosovo. To nije ništa novo, to će se ponavljati, posebno sada kada se u vezi s KiM intenziviraju na svim nivoima, od ekonomskog do političkog, događaji koji nas uvode prvo u izbore na KiM, a posle i u pokušaj rešavanja problema Kosova i Metohije, koji je jedna kvadratura kruga gde je teško videti bilo kakvo rešenje - istakao je Tanasković.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
Manastir Dečani

Prema njegovim rečima, kosovski Albanci na tri nivoa nastoje da demonstriraju nešto što se može nazvati posezanjem za tuđim kulturnim nasleđem.

- Oni računaju na to da ako bi bili primljeni u Unesko, onda prema kriterijumima Uneska, kulturno nasleđe na teritoriji jedne države smatra se da pripada teritoriji te države, i oni na to računaju. Drugo, oni žele i u imovinskom smislu da prisvoje to kulturno nasleđe, tako da je jedan nacrt zakona o kulturnom nasleđu u skupštini Kosova povučen iz procedure jer su im njihovi pokrovitelji rekli da to tako ne može, a uslov je taj zakon da imaju nešto više šanse za Unesko - rekao je Tanasković.

 

 

Kaže i da je treći vid posezanja otimanje kulturnog nasleđa u smislu kulturno-istorijske pripadnosti, gde se nastoji pokazati da je to albansko, a ne srpsko u smisli kulturno-istorijske pripadnosti.

- To će se sigurno nastaviti - naveo je Tanasković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na pitanje da li stav nekih albanskih zvaničnika da u vreme kada su ti spomenici nastajali nije bilo suverenih naroda, pa se oni mogu smatrati svačijim, želi isključivo da provocira Srbiju ili takvi argumenti mogu da prođu kod ljudi i institucija u svetu koji o tom nasleđu odlučuju, Tanasković navodi da niko, nažalost, to mnogo ni ne razmatra.

- Kada vi nemate fizičku, administrativnu kontrolu nad jednom teritorijom, o vašim interesima na toj teritoriji neće niko voditi računa, pogotovo ako su oni koji kontrolišu teritoriju protiv vas - naveo je Tanasković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading