U TOKU JE BORBA ZA BALKAN IZMEĐU AMERIKE, RUSIJE I KINE: Analitičar iz SAD blizak vojnim krugovima prokomentarisao Vučićevu posetu Njujorku

Autor: Tanjug

Vesti

23.08.2019

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urednik američkog časopisa "Odbrana i inostrani poslovi" Gregori Kopli izjavio je danas da je još rano reći da li je Vašington odlučio da se u budućnosti oslanja radije na Beograd nego na Prištinu kad je u pitanju kosovski problem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo

Kako prenosi Kosovo onlajn, Kopli, koji je blizak vojnim krugovima u SAD, izjavio je to nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

- Ono što je sigurno jeste da SAD posvećuju više pažnje srpskom pogledu na pomenuti problem nego što su to činile u prošlosti, ali istovremeno i pokazuje da se SAD bore za uticaj na Balkanu zajedno s Rusijom i Kinom - rekao je Kopli za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, SAD i dalje pritiskaju Srbiju da prekine kampanju među drugim zemljama da povuku priznanje Kosova.

Kako je ocenio, nije realno da zemlje Kvinte zahtevaju od Srbije da zaustavi prirodnu reakciju na uzimanje, bez ikakvog zakonskog osnova, značajnog dela njene teritorije.

 

 

- U ovom trenutku, takozvane snage Kvinte gube prednost nad Srbijom, jer članstvo u EU izgleda sve manje privlačno kao dugoročna opcija za Srbiju.

Velika Britanija izlaskom iz EU gubi veliki deo svog uticaja protiv Srbije, dok su SAD očigledno zainteresovanije za postizanje sporazuma s Beogradom nego za njegovo kažnjavanje", smatra Kopli.

Kopli je dodao da u ovoj fazi nema koristi od pritisaka na Srbiju, ali ne mogu ni da napuste "sopstvenu kreaciju" - Kosovo, osim ukoliko se ne postigne novi pregovarački okvir, što je sigurno moguće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
StefanBrate99

23.08.2019 18:30

Srbija se ne predaje.

StefanBrate99

23.08.2019 18:31

Vucic se snazno bori, to je sigurno.

Zara

23.08.2019 20:50

Borise se nas predsednik kao lav.