"Predstoji nam potpisivanje najpovoljnijeg PKU-a ikada bez obzira što pojedinci to ne bi želeli"

Autor: Republika

Vesti

22.08.2019

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezavisni sindikat policije oglasio se povodom glasina o predstojećem Posebnom kolektivnom ugovoru, te su istakli koje pogodnosti on donosi.

Foto: nsp-policija.org.rs
Nezavisni sindikat policije

U poslednje vreme javljaju nam se članovi koji su poverovali u priče pojedinih sindikata po kojima će predstojeći Posebni kolektivni ugovor u pojedinim stavkama biti lošiji od prethodnog. Konkretno je najviše pitanja bilo u vezi člana 21 st.1 t.12 PKU-a prema kojima zaposleni imaju pravo na dva radna dana za obavljanje ličnih poslova. Pojedini sindikati pozivaju zaposlene da iskoriste ovo pravo pre 08. septembra, do kada važi postojeći PKU,  jer sumnjaju da će ova stavka i dalje biti važeća u novom ugovoru.

Drugo pitanje je u vezi korišćenja dva radna dana za polazak dece u prvi razred. Sindikati tvrde da policijski službenici neće moći da koriste ovu povoljnost jer aneks prema kome nam je to bilo omogućeno ne važi.

Ovim putem želimo da pozovemo naše članove ali i ostale zaposlene u ministarstvu da ne nasedaju na dezinformacije ovih sindikata i da smo i prethodnih godina takođe imali prilike da slušamo slične laži na ovu temu. PSS je imao reprezentativnost i bio je učesnik u izradi PKU-a a ovakve laži su služile da bi se nakon usvajanja ugovora hvalili kako su oni svojim pritiscima izdejstvovali pojedine povoljnosti i da bez njihove kritike i opšte uzbune ne bismo dobili ništa. O tome je svojevremeno govorio i ministar Stefanović u Skupštini.

Kako i sam ministar kaže, jasno nam je da je bila u pitanju "taktika" ali sada ne razumemo motive ovakvog ponašanja. Osim NSP-a sada niko drugi ne učestvuje u izradi PKU-a ali laži i obmane zaposlenih i dalje traju. Bila bi ludost u koju ni njihovi najverniji članovi ne bi poverovali da i ovaj put nakon usvajanja ugovora i određenih povoljnosti i sada preuzmu zasluge za to, pozivajući se na pritiske koje su vršili pa su time navodno primorali pregovarače da uvrste povoljnije stavke u ugovor. Jasno da sada fale argumenti za tzv. taktičnost i da jedini motiv za ovakve priče ostaje pakost. Čista ljubomora i pakost koja nikome ništa dobro ne donosi. A da je tako, podsetićemo vas na nekoliko povoljnosti koje donosi novi PKU.

Pre svega, istina je da ćemo i dalje imati pravo na dva radna dana za obavljanje ličnih poslova. Istina je da ćemo imati i dva radna za polazak deteta u prvi razred, što je do sada bilo omogućeno samo aneksom. Policijski službenici će imati više dana godišnjeg odmora (donešena rešenja će se ispraviti) a prvi put je uvrštena i stavka u vezi regresa i toplog obroka. Ubuduće neće biti ograničena satnica za prekovremeni rad, naravno uz pristanak policijskog službenika i mnogo toga drugog.

Nezavisni sindikat policije i predstavnici MUP-a su usaglasili predlog novog PKU-a koji je poslat u ministarstvo na mišljenje i narednih dana očekujemo njegovo potpisivanje.

Povoljnosti koje smo gore nabrojali su samo deo onoga što nas očekuje i jasno je da će predstojeći PKU biti najbolji do sada u šta ćete se i sami uskoro uveriti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading