Posle kažu da nas nisu trovali! Nemački vojnici tuže svoju državu zbog osiromašenog uranijuma na Kosovu

Autor:

Vesti

21.08.2019

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon italijanskih i bivši nemački vojnici podneli su zahtev za odštetu zbog izlaganja osiromašenom uranijumu, koji je, kako su naveli, korišćen na Balkanu, tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine i u Iraku. Tužbe je podnelo njih 220, a o njihovom zahtevu raspravljaće se i u Bundestagu, s obzirom na to da je parlamentarna grupa treće po snazi partije u Nemačkoj Alternativa za Nemačku zatražila i mišljenje vlade.

Foto: youtube.com/xThePopTourTV
Pripadnici vojske Nemačke

S druge strane, nemačka vlada je u odgovoru od 12. avgusta naglasila da su svi zahtevi odbijeni tokom proteklih godina jer nije dokazano da su nemački vojnici trpeli bilo kakve zdravstvene posledice zbog kontakta sa ovom municijom. Ipak, vojnici su poručili da od zahteva neće odustati.

Prethodno, italijanski vojnici koji su bili u misijama Kfora uspeli su da pokažu da postoji veza između bolesti koje su dobili i njihovog boravka na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da je 1999. na teritoriju Srbije bačeno između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma, od čega najviše u južnoj pokrajini. Do danas je umrlo 300 italijanskih vojnika, 4.000 je bolesno, a osnovali su i društvo žrtava osiromašenog uranijuma.

Italijanska doktorka Antoneta Gati tim povodom poručila je da su se nakon samo šest meseci boravka tamo vojnici vraćali bolesni.

- To nije nimalo slučajno - kazala je italijanska doktorka.

Takođe, italijanski senator Ðan Pjero Skanu, koji je dokazao da su mnogi italijanski vojnici iz misije na Kosovu umrli upravo zbog dejstva ovog teškog metala, predao je sve dokaze srpskoj komisiji koja se bavi istraživanjem dejstva osiromašenog uranijuma.

RepublikaFoto: youtube.com/Gluditta Pini
Đan Pjero Skanu

Reč je o izveštaju na oko 1.000 strana, zasnovanom na svedočenjima italijanskih vojnika, lekara i drugih stručnjaka upućenih u dešavanja 1999. godine.

Srpski stručnjaci tvrde da je izlaganje osiromašenom uranijumu bespogovorno smrtonosno.

Profesor dr Slobodan Čikarić, jedan od najuglednijih onkologa u Srbiji, za Srpski telegraf kaže da su nemački vojnici s punim pravom zatražili odštetu.

- Kod mene je bila delegacija Bundestaga, upravo povodom njihovih vojnika, kao i profesori iz Nemačke i svi smo se složili da bombardovanje Srbije 1999. municijom koja je punjena osiromašenim uranijom izaziva maligne bolesti. Ne samo to nego dovodi do mutacije genoma, usled čega se rađa potomstvo sa psihofizičkim deformacijama - kaže Čikarić.

Profesor Čikarić: Kod mene je bila delegacija Bundestaga i nemačkih profesora upravo povodom njihovih vojnika

Dodaje da to znači da vojnici i ne moraju da imaju rak, kao ni njihova deca, ali da čak i kasniji potomci mogu imati psihofizičke deformacije.

- Zato, čak iako im nije dijagnostifikovana neka bolest, ako su bili u zoni tog zračenja, trebalo bi da imaju pravo na odštetu - ističe Čikarić.

Podseća i da su italijanski vojnici dobili odštetu, ali ne zbog osiromašenog uranijama, već su malo zakamuflirali obrazloženje i naveli da je ambijent na Kosovu bio takav da je mogao da izazove maligne bolesti. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

21.08.2019 07:10

Šta su tražili to su i dobili,jer tek njima nije nikako bilo mesto da se pojavljuju naoružani u drugim zemljama,po potpisivanju mira iz 1945,a oni su još i pucali na KiM.Kad su ameri 1945 ispitivali atomsku,trebali su jednu da bace na nacističku nemačku,ali dil je dil.