Srpski telegraf otkriva kako Dragan Đilas šuruje sa trgovcem oružjem

Autor:

Vesti

21.08.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Saveza za Srbiju Dragan Đilas šuruje sa trgovcem oružjem. Prema saznanjima Srpskog telegrafa, koja potvrđuju i javno dostupni podaci iz Katastra, Đilas je prostorije za svoju Stranku slobode i pravde u Ulici kralja Milana 23/3 iznajmio od firme "Uni global d.o.o. Beograd", čiji je vlasnik Nebojša Novaković, jedan od najvećih trgovaca oružjem na ovim prostorima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. LUKIĆ
Dragan Đilas je u velikim problemima nakon otkrića još jedne afere

Trgovina oružjem oduvek je bila tajnovit posao, a sama činjenica da broj firmi koje su u Srbiji registrovane za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom iz godine u godinu raste ukazuje da se radi o veoma profitabilnoj delatnosti. Većinom su to privatne firme koje poštuju međunarodne propise, kao što je slučaj i sa "Uni global" d.o.o. Beograd", ali je nesporno da ova vrsta posla nikad ne može da bude sasvim čista jer se ne može znati ko će biti krajnji korisnik i da li će oružje i druga vojna oprema biti preprodati nekom trećem, državi pod embargom ili terorističkom pokretu.

SUDSKI SPOROVI

Srpski telegraf poslao je pitanja Draganu Đilasu oko detalja iznajmljivanja ovog prostora, ali do zaključenja odgovora nismo dobili preciznije odgovore. S druge strane, dobili smo odgovor od firme Nebojše Novakovića:

- "Uni global d.o.o Beograd" izdaje navedeni prostor dugi niz godina, trenutni zakupac je Stranka slobode i pravde. Prostor se izdaje po tržišnim uslovima, za šta je uredno plaćen porez.

Poslovni bilans "Uni globala"

9.106.677€ - ukupni prihodi
1.354.910€ - neto dobit

Prema javno dostupnim podacima, firma "Uni global d.o.o. Beograd" osnovana je 1993. godine i posluje u plusu - ostvaruje ukupne prihode veće od devet miliona evra od prodaje. Uvek je bila manje-više izvozno orijentisana, od agrarnih proizvoda do izvoza robe namenske industrije i licencirana je za izvoz i uvoz robe dvostruke namene, kao i naoružanja i vojne opreme. Novakovićeva firma imala je saradnju sa Nemačkom, Italijom, Bugarskom, Rumunijom, Poljskom, Češkom, Rusijom, Kinom, Francuskom i mnogim drugim zemljama u oblasti namenske industrije.

Vesić: Od tog čoveka me ništa ne čudi

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u izjavi za Srpski telegraf kaže da ga od Đilasa ništa ne čudi.

- Čudilo bi me da uradi nešto sa nekim poštenim čovekom. Ipak, moram da priznam da sam fasciniran potrebom da Đilas kao milioner ima potrebu da stalno krši zakone i da posluje sa takvim ljudima. Ali to je jače od njega - zaključuje Vesić.

Odgovor "Uni globala": Prostor se izdaje po tržišnim uslovima, za šta je uredno plaćen porez

Prema informacijama našeg lista, Novakovićeva firma trenutno vodi nekoliko sudskih sporova, uglavnom u Privrednom sudu, uglavnom zbog novčanih dugovanja i potraživanja.

VELIKI NOVAC U IGRI 

Politički analitičar Jelena Vukoičić za Srpski telegraf kaže da je ovde uočljiva veza biznis-politika:

Jelena Vukoičić: Para na paru ide i nije isključeno da te prostorije Đilas uopšte i ne plaća

- Para na paru ide i nije isključeno da te prostorije Đilas uopšte i ne plaća, iako se to tako vodi, već da su mu u nekoj poslovnoj kombinaciji ustupljene na korišćenje, a da vlasnik te firme sutradan očekuje, kad Đilas dođe na vlast, da mu čini neke usluge. Nažalost, tako se radi ovde u Srbiji i Đilas je na prvom mestu poslovan čovek, pa tek onda političar. Što se tiče trgovine oružjem, to jeste vrlo profitabilan posao, veliki novac je u igri i veliko je pitanje koliko je sve tu po zakonu.

Jovanov: Trebalo bi pratiti relaciju između trgovca oružjem i trgovca sekundama

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov dodaje da je vrlo zanimljiva ta informacija iz kog god ugla da se njom bavimo:

- Sumnjam da će narod u Srbiji više ikada glasati tako da Ðilas dođe na vlast, pa da nakon toga pratimo relaciju između trgovca oružjem i trgovca sekundama, ali bi trebalo obratiti pažnju na taj odnos i sada i da li se radi samo o iznajmljivanju prostora ili ima i nekih drugih poslovnih odnosa. Recimo, ako Jovo Bakić, najzad, počne naoružan da baulja beogradskim ulicama u želji da podigne revoluciju, da se vidi da li mu je Ðilas nabavio oružje i da li je na to dobio popust zahvaljujući ranijoj saradnji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading