Vučićeva američka ofanziva! Predsednik u Njujorku razgovara sa Pompeom

Autor: T. KOVAČEVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

20.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Majkom Pompeom, američkim državnim sekretarom, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. Kako saznajemo, Kosovo će biti centralna tema o kojoj će se razgovarati danas u Njujorku. Njih dvojica razgovaraće na ručku koji organizuje Pompeo, a pored njega, srpski predsednik u Njujorku će imati još nekoliko važnih sastanaka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo

Pompeo će u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku, a predviđeno je da se na marginama glavnog događaja u Njujorku sastane i sa sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Sagovornici Srpskog telegrafa jedinstveni su u stavu da je Srbija preuzela inicijativu, te da je Vučićev odlazak u Njujork deo srpske ofanzive na Ameriku. Istovremeno, naši sagovornici sastanak Vučić - Pompeo tumače kao nastavak akcije koju je Donald Tramp započeo pismom upućenom predstavnicima Beograda i Prištine, a u kojima je naglasio da je došlo vreme za dogovor dve strane.

 

 

Važan sastanak

Šef diplomatije Ivica Dačić ističe da je Srbija u diplomatskoj ofanzivi, te da je za državu u borbi za njene interese od izuzetne važnosti da ima što bolje odnose sa američkom administracijom, pre svega sa Belom kućom.

- Sastanak predsednika Vučića sa Pompeom je dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes sa Amerikom - navodi ministar spoljnih poslova.

Ovo je Pompeo rekao o Kosovu

  • Zahtevao od Prištine da ukine takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH
  • Traži da Albanci sarađuju sa Srbijom, da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije
RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
  • Kosovu poručio da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije
  • Kritikovao Prištinu jer istraga o ubistvu Olivera Ivanovića nije dala rezultate
  • Optužio Albance za napade na Srbe i naveo da je u prvih sedam meseci prošle godine registrovano 100 incidenata u kojima su mete bili Srbi

Prema Dačićevim rečima, u pitanju je sastanak od izuzetne važnosti jer je Pompeo jedna od ključnih figura u Trampovom kabinetu.

- Nova administracija pokazala je da ima sluha za Beograd, da je spremna da sasluša i naše stavove. Kada je reč o Kosovu, više puta su iz Vašingtona stizale poruke da nema crvenih linija kada je u pitanju postizanje kompromisa između Beograda i Prištine. Stoga su razgovori koje će predsednik Srbije imati u Njujorku od velikog značaja.

Njegov kolega, nekadašnji jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović u izjavi za Srpski telegraf kaže da ovaj susret pokazuje interes SAD za produbljivanjem političkih kontakata sa našom stranom.

- Naša očekivanja su da bi sadašnja administracija u Vašingtonu mogla da ima svežiji i manje krut pristup po pitanju Kosova. Ovo bi bio prvi politički kontakt na tako visokom nivou, koji bi mogao da bude barometar za ono što će uslediti u narednom periodu. U tom smislu možemo da očekujemo ponudu koja bi nama bila daleko prihvatljivija jer Srbija ima potrebu da se kosovsko pitanje reši na pravičan način - ističe Jovanović.

Kompromis je rešenje

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za naš list tvrdi da je ova poseta dosledni nastavak realizacije Trampovog pisma Vučiću kojim je najavljen interes SAD da se uključi u proces rešavanja kosovskog pitanja.

- Na sastanku će bez sumnje dominirati Kosovo kao tema, što bi značilo da će obe strane izneti svoje argumente. Ukoliko SAD zaista žele da uđu u aktivan proces oko rešenja problema, onda treba u dogledno kratko vreme očekivati pritisak na Prištinu da konačno ukine takse i vrati se dijalogu. Očigledno je stav ove administracije da dijalog nema alternativu, a da je kompromis jedino rešenje - smatra Milivojević.

Dodaje da je ovaj sastanak znak zainteresovanosti američke administracije za rešavanje pitanja KiM.

- To je ključ za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja, koje je sada u rukama Amerike - ističe Milivojević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading