Japanski šef diplomatije tvitovao o poseti Beogradu

Autor: Republika

Vesti

16.08.2019

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon posete ministra spoljnih poslova Japana, koji se sastao sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dacicem, Taro Kono na svom Tviter nalogu nije mogao da sakrije zadovoljstvo nakon posete Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Taro Kono i Ivica Dačić

Neizostavna priča, dva ministra, bila je o Piksiju, Titu, ali i Asanu. Najme, Dačić je izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju i naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

Podvukao je da su bilateralni odnosi Srbije i Japana sve bolji i na političkom i ekonomskom planu i to uz pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište, kao i da je Srbija zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta...

Dačić je istakao i činjenicu da je Srbija veoma ponosna i na činjenicu što danas japanski fudbaleri igraju u našim prvoligaškim klubovima (Asano u Partizanu). 

- Ja sam mom prijatelju rekao da japanski reprezentativac igra za Partizan protiv turske Malatije i već je na prvoj utakmici koju je igrao za Partizan dao gol. Japan pamti i Piksija, to je sinonim za Srbiju i pitao me je da li imamo još nekog Piksija da im pošaljemo da igra. Teško će se roditi neko ko će biti bolji od Piksija, ali u svakom slučaju Dragan Stojković je najpoznatije srpsko ime u Japanu. To je dobra osnova za jačanje naših odnosa - rekao je Dačić, a Japanski ministar se složio. 

Zadovoljstvo nakon posete Srbiji nije manjkalo, sto je i istaknuto na svom Tviter nalogu, kada mu je sef srpske diplomatije Ivica Dačić pokazao poklone koje je Car Japana darovao Josipu Brozu Titu.

- Ponosni smo na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom - rekao je šef srpske diplomatije i naveo da se sa japanskim ministrom dogovorio danas da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

Ivica Dačić je iskoristio ovu posetu i da se zahvali japanskom ministru na tome što su prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova bili uzdržani, iako su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading