KRIK uhodi i najmlađe! Pod istragom i maloletna deca

Autor:

Vesti

17.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) počela je da istražuje bebe i maloletnu decu, te su se pod lupom istraživača iz ove medijske kuće našla deca državnih funkcionera.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Udaraju na najmlađe: Aleksandar Vučić sa ćerkom

Naime, iz Krika su, pod izgovorom istraživačkog novinarstva, od državnih organa tražili podatke o maloletnoj deci Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, ali i deci njegovog brata Andreja. Istovremeno, Krik je, kako saznajemo, tragao i za podacima dece najbližih Vučićevih saradnika, među kojima su Siniša Mali i beba njegovog brata Predraga Malog.

Iz ove medijske kuće ne kriju da se raspituju o ličnim podacima beba i dece. - Krik poštuje sve profesionalne standarde i prava osoba o kojima izveštava, kao i prava članova njihovih porodica. U interesu javnosti istražujemo imovinu i poslove funkcionera i njihovih povezanih lica, koja definiše Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije (supružnici funkcionera, njihova deca, braća i sestre, roditelji i ostala povezana lica) - navodi se u odgovoru koji nam je prosledio Krik.

Pokušavajući da se opravdaju, iz ove medijske kuće poručuju da podatke traže u skladu sa zakonom, te da štite prava ličnosti o kojima pišu: - Informacije prikupljamo u skladu sa zakonom, od zvaničnih institucija i iz brojnih državnih registara, a ne objavljujemo lične podatke niti funkcionera niti članova njihovih porodica - poručili su nam iz te mreže.

Stanković: Nije to slučajno i nije ni prvi ni poslednji put. Ovo je uvod u ono što nas čeka

Međutim, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da Krik koristi podatke u funkciji propagandno psihološkog pritiska na predsednika Vučića i njegove saradnike.

- Kada političke kampanje ne proizvode učinak, onda se krene na lični plan ne bi li se tako moralno-politički nepodobni akter konkretno i direktno doveo u pitanje, pokolebao i politički obeshrabrio. Nije to slučajno i nije ni prvi ni poslednji put. Štaviše, čini mi se da je ovo samo uvod u ono što nas čeka. Prljava kampanja u funkciji izazivanja političkih sukoba, podrivanja institucija i blaćenja Vučića i njegovih saradnika - ocenjuje Stanković.

Marko Matić iz medijske mreže Antidot za Srpski telegraf kaže da su očigledno "novinari" Krika dostigli novi nivo u kreativnim tumačenjima standarda i pravila novinarske profesije. - Najpre su navodnim javnim interesom pravdali kreiranje afera i proizvodnju lažnih vesti, a danas istim razlozima pravdaju uhođenje, maltretiranje i otkrivanje ličnih podataka maloletnih lica - ističe Matić.

Marko Matić, Antidot: To je maska jer ne mogu da dođu do rezultata kojima bi opravdali enormne donacije koje dobijaju od stranih fondacija

Prema njegovim rečima, očigledno je da postoji drugi cilj zbog kojeg su se pod istragom Krika našle bebe i maloletna deca.

- Jasno je, međutim, da su sva ta opravdanja samo maska za nesposobnost tih lažnih istraživačkih novinara da u odsustvu informacija koje su nekada dobijali od svojih mentora, čelnika bivšeg režima, svojim radom dođu do nekakvih rezultata kojima bi opravdali enormne donacije koje dobijaju od stranih fondacija - kaže Matić.

Zaštićeni podaci

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Milan Marinović

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podseća da su podaci o imovini koja se vodi na maloletna lica sadržani u registrima Agencije za borbu protiv korupcije, ali napominje da oni nisu u potpunosti javno otvoreni.

- Tu nije u pitanju kršenje zakona, ali ako bi se ti podaci objavili i učinili dostupni javnosti, to bi bilo kršenje zakona - naglašava Marinović.

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, poručio je za Srpski telegraf da je ovo samo dokaz više da je srpsko novinarstvo izgubilo sve kriterijume.

- Nikada se nijedan novinar nije bavio istraživanjem maloletne dece. Porodica kao kruna društva nikada nije bila novinarska tema, niti su se pravi profesionalci time bavili na taj način. To je prosto nepisano pravilo da porodica bude mimo onoga čime se bavi glava porodice. To je nedopustivo - istakao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading