Švaler ili špijun? Montgomeri zavodio ćerke srpskih generala

Autor:

Vesti

16.08.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki diplomata Vilijam Montgomeri, koji je u penziju otišao sa funkcije ambasadora SAD u Beogradu, upuštao se u ljubavne veze sa ćerkama jugoslovenskih generala. Prema poverljivom dokumentu iz zagrebačkog ogranka nekadašnje Službe državne bezbednosti, do kog je došao novinar Igor Alborgeti, Udba je još u drugoj polovini sedamdesetih godina pratila mladog diplomatu koji je tada kao drugi sekretar ambasade služio u Beogradu. Služba je ustanovila da je Montgomeri "sklon uspostavljanju emotivnih veza sa devojkama iz porodica visokih oficira JNA".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Montgomeri sa suprugom

Beogradski Nedeljnik objavio je delove tajnog dokumenta iz decembra 1977. U njemu srpski obaveštajci tvrde da američki diplomata (tada mu je bilo 32 godine) žari i pali po glavnom gradu Jugoslavije, osvajajući srca oficirskih mezimica, što je procenjeno kao pretnja nacionalnoj bezbednosti SFRJ. Montgomeri je tada bio drugi sekretar američke ambasade.

- Internim pravilom Stejt departmenta o diplomatskom i ostalom osoblju američkih diplomatskih i konzularnih predstavnika u inostranstvu (kada je reč o istočnoevropskim zemljama, uključujući i Jugoslaviju) izričito je zabranjeno održavanje veza emocionalne prirode s građanima tih zemalja, bez obzira na to da li su u braku ili ne. Zbog prekršaja ovog propisa nekoliko američkih predstavnika u Beogradu i Zagrebu povučeno je po hitnom postupku u Vašington. Izuzeci se čine jedino u slučajevima kada su ti kontakti "od nacionalnog interesa za SAD", što podrazumeva kontakte u kojima je prisutna obaveštajna komponenta. Pošto prava priroda održavanja veza Montgomerija sa više naših državljanki, od kojih su neke kćerke viših oficira JNA, nije u potpunosti rasvetljena, u ovoj informaciji iznosimo pregled dosadašnjih saznanja službe - stoji u strogo poverljivom dokumentu koji je distribuiran pod brojem 191 i štampan je u samo 67 primeraka, od čega je jedna kopija završila u Zagrebu.

Kako piše u ovom tajnom dokumentu, ljubavne veze sa ćerkama viših oficira JNA Montgomeri pokušava da iskoristi u cilju dobijanja podataka o određenim istaknutim društveno-političkim radnicima. Agente DB posebno su zabrinjavale indicije da je Montgomeri u to vreme bio pripadnik vojne obaveštajne službe DIA. Na tragu toga Služba bezbednosti smatra da pažnju svakako zaslužuje i činjenica što ambasada blagonaklono gleda na postupanje svog diplomate, te da sigurno ima jake razloge kada on, kako piše u izveštaju, okuplja iz dana u dan u svojoj kući oficirske ćerke i obećava im putovanje u SAD.

U dokumentu se prepričava i razgovor Montgomerija sa devojkom od koje je tražio da ga upozna s njenim ocem kako bi mogao da je posećuje kod kuće, a ona ga je odbila jer joj otac ne bi dopustio izlaske sa stranim diplomatom.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže za Srpski telegraf da je štimovanje ljubavnih veza diplomatama stara praksa kojoj odvajkada pribegava i administracija u Vašingtonu.

- Emotivne veze ovog tipa nisu dozvoljene, ali nema ni izričite zabrane. Postoji tolerancija samo ako se utvrdi državna korist, što je u ovom konkretnom slučaju očigledno. Treba reći da diplomate u ovakvoj vezi nikada nisu same, već im je veza posmatrana i navođena sa više instance.

ČINJENICE o Vilijamu Montgomeriju

Foto: Wikipedia
Vilijam Montgomeri

- rođen 1945. godine

- služio u američkoj vojsci od 1967. do 1970.

- karijeru započeo 1974. kao administrativac Službe za spoljne poslove SAD

- bio izvršni pomoćnik državnog sekretara Lorensa Iglbergera, a zatim zamenik državnog sekretara

- od 1996. godinu dana služio kao specijalni savetnik Stejt departmenta za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini

- penzionisao se u februaru 2004.

- američki ambasador bio u Bugarskoj, Srbiji (od 2001. do 2004), Crnoj Gori i Hrvatskoj

- u Beogradu služio i sedamdesetih godina kao treći, pa drugi sekretar u ambasadi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading