Stefanović (UST) uputio otvoreno pismo Republičkom javnom tužiocu

Autor: Republika

13.08.2019

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović uputio je otvoreno pismo Goranu Iliću, zameniku Republičkog javnog tužioca koje prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) i dalje očekuje da član Državnog veća tužioca, Poverenik za samostalnost tužilaštva, zamenik Republičkog javnog tužioca i član Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, uvaženi kolega Goran Ilić, tužilačkoj organizaciji pojasni značenje navodne nove tužilačke poslovice koja glasi da ''svaki predmet ima svoje vreme'', budući da je njen smisao u potpunosti jasan isključivo njemu, bez obzira na pokušaje predstavnika pojedinih strukovnih udruženja i nevladinih organizacija da objasne šta je on zapravo hteo da poruči tužilačkoj organizaciji i široj javnosti.

UST smatra da bi član Državnog veća tužilaca, ustavnog garanta samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, morao da predsedniku Državnog veća tužilaca saopšti eventualna saznanja o tome da je ugrožena samostalnost tužilaštva i na koji način, te da to pitanje bez odlaganja iznese na prvoj narednoj sednici veća, kako bi se isto bez odlaganja raspravilo unutar samog jezgra tužilačke organizacije i kako bi se pozvali na odgovornost oni koji je eventualno ugrožavaju.

UST smatra da bi Poverenik za samostalnost tužilaštva morao da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ukaže na postupke kojim se ugrožava samostalnost i integritet tužilaštva, predloži Državnom veću tužilaca preventivne mere za jačanje samostalnosti i integriteta i obavesti Državno veće tužilaca o postojanju političkog i drugog nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva, te da sačini zvanični izveštaj o svom postupanju, u skladu sa Odlukom Veća A br.393/17 od 04.07.2017. godine, kojom je zvanično u tužilačku organizaciju uveden Poverenik za samostalnost.

UST smatra da bi zamenik Republičkog javnog tužioca, koji za svoj rad odgovara Republičkom javnom tužiocu, morao istom bez odlaganja da saopšti eventualna saznanja o tome da je ugrožena samostalnost tužilaštva i na koji način, budući da Republički javnni tužilac po Ustavu Republike Srbije vrši nadležnost javnog tužilaštva u okviru prava i dužnosti Republike Srbije i nalazi se na čelu tužilačke organizacije.

UST smatra da bi član Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao funkcioner najstarijeg i najvećeg strukovnog udruženja tužilaca, morao da saopšti najvišim organima udruženja eventualna saznanja o tome da je ugrožena samostalnost tužilaštva i na koji način, kako bi ovo strukovno udruženje, u saglasnosti sa svojim statutarnim ciljevima, preduzelo mere za zaštitu prava na samostalno i nepristrasno obavljanje javnotužilačke funkcije i zaštitilo ugled i dostojanstvo javnotužilačke profesije.

Budući da očigledno ima saznanja o novim trendovima u tužilačkoj organizaciji, koji mogu da se protumače kao ozbiljno ugrožavanje Ustavom garantovane samostalnosti iste, UST poziva Gorana Ilića da se, sa bilo koje od svojih funkcija, bez odlaganja aktivira na njenoj zaštiti, ukoliko je ona zaista ugrožena, budući da mu je to zvanična obaveza, odnosno da se u suprotnom ubuduće uzdrži od paušalnih izjava, koje nisu ništa drugo do unižavanje časne profesije i svojih kolega, te eventualno uslov za učešće na nekom budućem finansijski unosnom projektu u oblasti pravosuđa.