Slučaj "Jugobanka", prljavi plan Zagreba: Hrvati otimaju 700 miliona evra

Autor:

Vesti

08.08.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska ima spreman plan da Srbiju ojadi za čak 700 miliona evra, a usput i da nas zaustavi na putu ka Evropskoj uniji ukoliko odbijemo da isplatimo pomenutu sumu. Uz to, u Zagrebu planiraju da jednim udarcem ubiju i treću muvu. Tako bi presudom na našu štetu u slučaju "Jugobanka" obezbedili jako oružje ako se ozbiljnije postavi pitanje vraćanja srpske imovine koju su konfiskovali nakon raspada SFRJ.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa, jedan od naših diplomata koji je bio na službi u Hrvatskoj, sve se vrti oko Jugobanke, nekadašnjeg bankarskog giganta iz vremena stare Jugoslavije, sada u stečaju.

- Viši trgovinski sud u Splitu odlučivaće ove jeseni o navodnim potraživanjima hrvatske države od 700 miliona evra prema Jugobanci a. d. Beograd u stečaju. Ako potvrdi odluku nižeg suda da prizna ta potraživanja, a ne treba sumnjati da će tako biti, Zagreb će pred srpskim sudovima tražiti priznavanje strane sudske odluke i svojstvo poverioca u stečajnom postupku. Njihova je ideja da nas ucene i traže da im se isplati svih 700 miliona, a u suprotnom će nam blokirati dalje otvaranje poglavlja u pregovorima s EU. To će im naročito biti lako kada 1. januara sledeće godine na šest meseci preuzmu predsedavanje Unijom - objašnjava naš sagovornik.

Advokat Simić: Fabrikuju odluku kojom pokušavaju da legalizuju otimanje srpske imovine

UZELI ODMARALIŠTA

Navodni dug od 700 miliona evra nastao je kada je Hrvatska isplatila 235 miliona svojim državljanima štedišama posle raspada zemlje i ulaska Jugobanke u stečaj. Potom je pokrenula parnicu i od tuženog, glavne splitske filijale Jugobanke, traži dug uz kamatu, koja je sada gotovo tri puta veća od glavnice. Prava meta joj je, zapravo, Jugobanka u Srbiji, a time i država Srbija. Problem je što su Hrvati pre toga konfiskovali gotovo svu srpsku imovinu u toj zemlji. Javnost kod nas upoznata je donekle sa sudbinom odmarališta na Hrvatskom primorju i poslovnih prostora čiji su vlasnici firme iz Srbije, ali malo se zna o tome da je oteta i gotovo sva imovina jugoslovenskih banaka koje imaju sedište u Srbiji.

Foto: youtube.com/RTV KISS

Savo Štrbac, predsednik centra Veritas, potvrđuje da su nam Hrvati ogromna prepreka na putu ka EU:

- Italijani su uslovljavali Slovence za ulazak u EU, Slovenci Hrvate, ali to nije ništa u odnosu na ono što nama Hrvati rade. Zagorčavaju nam život na svakom koraku, a to čak i ne kriju! Samo konsenzusom svih članica neka zemlja može postati član EU, tako da nama pristupanje EU svakako zavisi od Hrvatske.

DOČEKAĆEMO PRAVDU

Poznati beogradski advokat Ivan Simić, koji zastupa naše firme u sporovima sa Hrvatskom, smatra da je najjači motiv Hrvata da spreče povraćaj oduzete srpske imovine.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Ivan Simić

- Hrvatska kao najmlađa članica EU svojim pravnim aktima direktno ponižava temeljne vrednosti same EU. Ako je povraćaj nacionalizovane imovine posle 1945. preduslov pristupa EU za sve države bivše Jugoslavije, zašto u slučaju Hrvatske Unija toleriše konfiskaciju i nacionalizaciju srpske imovine od 1990, pa do danas? Godinama Hrvatska fabrikuje odluke kojima pokušava da legalizuje otimanje imovine. U ovom slučaju, iz njihovog ugla potrebno je isfabrikovati potraživanje koje treba da služi kao kontrazahtev u cilju odbrane radnji kojima se otima srpska imovina u Hrvatskoj. Ali, ako se čekalo više od pola veka da se vrati ono što je komunistička vlast konfiskovala, vratiće se i ovo što je nova hrvatska vlast nacionalizovala. Samo je pitanje vremena - navodi Simić za Srpski telegraf.

Na hrvatske najave guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da je Srbija u sukcesiji ispunila svoje obaveze i nada se da će to učiniti i druga strana.

RepublikaFoto: Tanjug

Štrbac: Oteli su nam i uništili 40 milijardi evra

Govoreći o tome koliko su Hrvati oteli srpske imovine, Savo Štrbac iznosi precizne podatke.

- Srbija i Hrvatska su pravile specifikacije uništene imovine, gde je vrednost srpske samo uništene imovine u Hrvatskoj između 35 i 40 milijardi evra. Milijardu evra duguju Srbima za penzije, tri milijarde za oduzete stanove, Srbi su imali štednju u Jugobanci, koju su Hrvati uzeli... - ističe Štrbac.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading