Podli Šiptari sa juga Srbije traže izuzeće o zabrani srpskih pasoša na Kosovu

Autor:

Vesti

07.08.2019

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe uputili su žalbu Albanskom nacionalnom savetu na odluku da se ne priznaju srpski pasoši na prištinskom aerodromu, javlja Kosovo-online. Zanimljivo je to što su srpski pasoši savršena dokumenta Albancima kada treba krenuti putem ka Evropi, a sada traže da budu izuzeti, ali i da zadrže srpske lične isprave.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Albanski nacionalni savet uputio je hitan zahtev da se Albanci iz ove tri opštine na jugu Srbije izuzmu iz ovih mera, kaže se u pismu upućenom Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

- Albansko nacionalno veće pozdravlja odluke Vlade Kosova koje jačaju kosovsku državnost. Međutim, preduzete mere direktno utiču i na albansku zajednicu u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, što predstavlja dvostruku diskriminaciju Preševske doline. Albanci tradicionalno koriste prištinski aerodrom ''Adem Jašari'' za putovanja, dok ova mera otežava i komunikaciju Albanaca sa dijasporom - navodi se u pismu.

Ovo je drugi put da se Albansko nacionalno veće obratilo kosovskim institucijama kako bi Albance sa juga centralne Srbije izuzeli iz recipročnih mera u vezi sa nepriznavanjem srpskih dokumenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading