Dramatično! Srpske službe otkrile opasan plan: Teroristi B13 spremaju haos na Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

06.08.2019

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Terorističko kriminalna grupa B13, koja godinama deluje na severu Kosova i Metohije, planira da napadne Srbe koji žive u severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Srpske obaveštajne službe upozorene su na pojačane aktivnosti ove organizacije iza koje stoji lično Hašim Tači.

RepublikaFoto: twitter.com/VincentTriest
Foto: Ilustracija

B13 planira da pre izbora, koji će na KiM biti održani najkasnije sredinom oktobra, izvede seriju napada u dve srpske sredine, a na meti su im staračka domaćinstva i ugostiteljski objekti.

Ova grupa ima lidera koji deluje iz senke, ali i vođu koji koordinira napadima i akcijama, pišu beogradski mediji.

- Primećeno je njihovo često okupljanje u kući u Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici. Ono što posebno zabrinjava jeste prisustvo njihovog vođe Genca, koji je na direktnoj komunikaciji s Tačijem i pojedinim aktivnim pripadnicima takozvane kosovske vojske. Plan im je da naprave niz incidenata, da opljačkaju starce u selima, da zapale i demoliraju nekoliko srpskih ugostiteljskih objekata, kaže izvor iz obaveštajnih struktura koji godinama prati situaciju na Kosovu i Metohiji. Ova organizacija, koju čine mladići albanske nacionalnosti, do sada je izvela na desetine napada na Srbe i njihovu imovinu. Najčešće u napadima koriste hladna oružja, ali neretko pucaju na Srbe i pale njihovu imovinu - objašnjava sagovornik i dodaje:

 

 

- Članovi grupe su pretežno mlađe osobe, starosti do 23 godine. Njihov lider je dosta stariji i aktivni je pripadnik kosovske vojske, pa najverovatnije preko njega obijaju oružje koje koriste za napade. Ranije je zabeleženo je ova grupa napadala i policajce, palili su njihove automobile, kamenovali kuće… U grupi ima oko 50 članova - kaže sagovornik.

Grupa B13 finansira se novcem koji stiže od pojedinih privrednika koji su finansijeri Tačijeve stranke, ali i od sredstava od albanske dijaspore. Pojedini članovi ove grupe su u inostranstvu, odakle šalju pajtosima novac za delovanje i napade na Srbe.

- Genc, jedan od vođa grupe, često putuje za Nemačku i Švajcarsku, a poznato je da je albanska dijaspora u tim zemljama veoma jaka. Tamo se bavi raznim poslovima, a deo novca šalje svojoj grupi - kaže izvor.

Pre petnaest godina B13 je otkupio nedovršenu kuću u naselju Bošnjačka mahala. Dvospratna kuća smeštena je duboko u ovom kvartu, a potpuno su uređene samo dve sobe na spratu.

- U tim sobama oni se okupljaju, dogovaraju i prave planove za svoje akcije. U svakom trenutku u toj kući se nalaze najmanje po dva pripadnika grupe B13, koji je čuvaju i nadgledaju ko prolazi ulicom -priča sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Szršljen

06.08.2019 22:05

Zar ovakve stvari ne bi trebale biti poverljive,i samim tim adekvatno odgovoriti na njih.Briga za naš narod je opravdana,ali uvek postoji to ali.