Američki stručnjak obelodanio strogo čuvanu tajnu: Na nagovor Saudijske Arabije u Vašingtonu "nestao" dokument o masakru nad Srbima u okolini Srebrenice

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

06.08.2019

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki stručnjak za radikalni islam i terorizam Robert Spenser izjavio je da je Saudijska Arabija uticala na SAD kako bi "nestao" dokument o masakru nad Srbima u okolini Srebrenice 1993. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/West Coast
Robert Spenser

Ovaj analitičar je u intervjuu Večernjim novostima, komentarišući nedavno otkriće tog lista o ulozi američkih obaveštajaca u skrivanju izveštaja o zločinima nad Srbima u Podrinju, kazao da vlasti Saudijske Arabije imaju ogroman uticaj na državni aparat u Vašingtonu.

Tako je došlo do toga da CIA 90-ih godina prošlog veka sakrije istinu o događajima u Bosni i Hercegovini.

RepublikaFoto: pixabay.com

Spenser je kaže da je moguće da SAD promene politiku prema BiH, ali "samo u slučaju zaokreta u odnosima Amerike i Saudijske Arabije".

On je ocenio da je nekadašnji američki predsednik Bil Klinton "doneo katastrofalnu odluku da sarađuje sa muslimanima tokom građanskog rata na Balkanu".

 

 

- Ovom odlukom on je omogućio uspostavljanje džihadističkog uporišta, a sve pod plaštom demokratije i prava na samoopredeljenje. Nije teško zaključiti da je predsednik Klinton pri donošenju ove odluke bio pod uticajem Saudijske Arabije - naveo je Spenser.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zlotvor: Bil Klinton

Bil Klinton je omogućio uspostavljanje džihadističkog uporišta u Evropi.

Američki analitičar na pitanje "da li bi BiH mogla da opstane kao demokratska i multinacionalna država uprkos rastućem uticaju nekih bliskoistočnih država" kratko odgovara: "Ne".

- Šerijat je nespojiv sa demokratijom. Na kraju, Bosna će morati da se opredeli za jedno ili drugo - kazao je Spenser.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

06.08.2019 22:46

Ima li sad neko da ih pritisne ili bar prozove zbog tog postupka.