Ovako je govorio Dačić na otvaranju Konzulata Republike Srbije u Jedrenama

Autor:

Vesti

05.08.2019

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je na ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Salihom Akgulom sa sedištem u gradu Jedrene. Tom prilikom se obratio prisutnima:

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

"Poštovani gospodine ambasadore Markoviću,
Poštovani gospodine Akgul,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas u ime Vlade Republike Srbije pozdravim, poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da prisustvujete ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u gradu Jedrene, na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Salihom Akgulom.

Dozvolite mi da sa zadovoljstvom istaknem prijateljske i dobre odnose koje naše države i naši narodi održavaju. Ove godine navršava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših država. Odnosi Republike Srbije i Republike Turske su dostigli zavidan nivo, o čemu svedoče brojne uzajamne posete zvaničnika na najvišem nivou, međuparlamentarna saradnja, povećani nivo ekonomske razmene, investicija, saradnje u oblasti turizma i dr.

 

 

Svekupna potvrda uspešnosti saradnje naših zemalja najavljuje i skorašnju posetu predsednika Turske, gospodina Redžepa Erdogana Republici Srbiji.

Konzularni odnosi naših država su veoma dobri i prate političke odnose. Verujem da će rad na njihovom unapređivanju podstaći još bolju ekonomsku, kulturnu, naučno-obrazovnu i svaku drugu saradnju, na principima ravnopravnog partnerstva i poštovanja bilateralnih i multilateralnih sporazuma i opšte priznatih normi međunarodnog prava.

Republika Srbija je motivisana da marljivo radi na pospešenju bilateralne ekonomske saradnje, kojoj su stabilni politički odnosi čvrst temelj za svaki novi zajednički poduhvat.

RepublikaFoto: Photo by Ankara University on Unsplash
Turska zastava

Potvrda opredeljenju Republike Srbije da sa Republikom Turskom podigne na viši nivo već bliske odnose u svim oblastima od interesa za obe zemlje, kao i da već izgrađene neguje, ogleda se u otvaranju još jednog diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Republici Turskoj, odnosno Konzulata na čelu sa počasnim konzulom.

U našoj nameri da produbljujemo bilateralne ekonomske odnose, nije slučajno predložen grad Jedrene kao sedište počasnog Konzulata Republike Srbije. Koristim ovu izuzetnu priliku da izrazim zahvalnost turskoj strani što je prepoznala našu potrebu i u kratkom roku dala saglasnost za otvaranje Konzulata na čelu sa počasnim konzulom, prihvatila imenovanje i izdala egzekvaturu za gospodina Saliha Akgula, našeg počasnog konzula u gradu Jedrene.

Gospodin Salih Akgul osvedočeni je prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom. Jedan od njegovih prvih zadataka biće angažman na obeležavanju groblja palim srpskim vojnicima u balkanskim ratovima u bici koju je predvodio legendarni vojvoda Stepa Stepanović a koja se održala baš na ovom mestu.

Kako sam već naglasio, naš je cilj da sa Republikom Turskom intenziviramo ekonomsku saradnju i samim tim povećamo turske, kao i druge strane investicije u Republici Srbiji, čemu će nesumnjiv doprinos dati novootovoreni Konzulat i počasni konzul gospodin Salih Akgul. Uveren sam da će njegovo iskustvo u biznisu i ugled biti dodatan impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Turske, a posebno u oblasti investicija, ali da će doprineti i boljoj saradnji sa našim iseljenicima u ovom delu Republike Turske.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Danas, Republika Srbija ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Republici Turskoj, pored počasnog konzulata u Izmiru ima i počasni konzulat u Antaliji.

Ponosno ističem da je sa otvaranjem Konzulata u gradu Jedrene Republika Srbija za nepunih godinu dana otvorila dva konzulata a pri kraju je i procedura za otvaranje još jednog konzulata Republike Srbije u Republici Turskoj, na čelu sa počasnim konzulom, sa sedištem u Bursi. Namera nam je da mrežu širimo dalje i time dodatno ojačamo već čvrsto utemeljene političke odnose.

Poštovani gospodine Akgul, dozvolite mi da Vam još jednom poželim mnogo uspeha u radu.

Hvala!"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading