Dačić: Konzulat u Jedrenama pored pružanja pomoći našim državljanima imaće i posebnu funkciju...

Autor:

Vesti

05.08.2019

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zajedno sa počasnim konzulom gospodinom Salihom Akgulom, otvorio je počasni konzulat Republike Srbije u gradu Jedrenu, nekadašnjoj prestonici Otomanskog carstva, kulturološkom i istorijskom dragulju regiona.

RepublikaFoto: FA_Serbia/printscreen
Ivica Dačić u Jedrenu

Otvaranju konzulata prisustvovao je veći broj zvanica iz sveta politike, kulture i javnog života, među kojima je bilo više poslanika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, guverner i gradonačelnik Jedrena, predsednici više istanbulskih opština, kao i predstavnici naših iseljeničkih udruženja.

Ministar Dačić je i ovom prilikom ponovio značaj dobrih odnosa između Srbije i Turske, istakavši da otvaranje počasnog konzulata predstavlja doprinos zajedničkoj težnji dve države i dva naroda da se međusobni odnosi podignu na još viši nivo. Ministar Dačić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog razvoja ekonomske saradnje. Podsećajući da je trgovinska razmena prevazišla obim od milijardu dolara, izneo je očekivanje da će se saradnja dve privrede i ubuduće nastaviti u ovom smeru.

- Ovo je drugi konzulat koji otvaramo u nepunih godinu dana, a cilj nam je da mrežu i dalje širimo - izjavio je ministar Dačić.

 

 

Konzulat u Jedrenama će, pored pružanja pomoći našim državljanima kao osnovne delatnosti, imati i posebnu funkciju uspostavljanja novih i čvršćih odnosa privreda dveju zemalja, čemu će poseban doprinos dati gospodin Salih Akgul, istaknuti privrednik i vlasnik kompanije „Salkano", koja je renomirani proizvođač i sponzor biciklističkih reprezentacija i Srbije i Turske. Gospodin Salih Akgul je osvedočeni prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom. Jedan od njegovih prvih zadataka biće angažman na obeležavanju groblja palim srpskim vojnicima u balkanskim ratovima u bici koju je predvodio legendarni vojvoda Stepa Stepanović a koja se održala baš na ovom mestu.

Otvaranje konzulata Republike Srbije u Jedrenama bila je prilika i da se sa visokim zvanicama Turske razmene mišljenja i o drugim pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja. Posle svečanog otvaranja konzulata u Jedrenama, ministru Dačiću predstoji i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Čavušogluom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading