Haradinajevi ratni dnevnici otkrivaju jezive zločine! Ovo su svi dokazi protiv Šiptara koji je masovno klao Srbe

Autor: Mediji, Republika

Vesti

05.08.2019

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Radna grupa Odbora za Kosovo i Metohiju prikupila je nove dokaze koji Ramuša Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu", izjavio je danas predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun i istakao da je identifikovano skoro 160 ilegalnih zatvora terorističke OVK.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ramuš Haradinaj

Drecun je gostujući na RTS rekao da Radna grupa čini sve kako bi prikupila što je moguće više dokaza da bi obezbedila dokumentaciju i eventualno svedoke koji bi potvrdili zločine koje je počinio Haradinaj.

- U tom smislu mislim da smo na dobrom putu, da ima dovoljno dokaza, ali na Specijalizovanom tužilaštvu je da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da onda odluči da li će podići optužnicu - naveo je Drecun.

Dodaje da materijali koje eventualno mogu da se koriste u krivičnom postupku, uključujući Haradinaja mogu da se podele u tri kategorije.

To su izjave po ZKP žrtava i svedoka počinjenih zločina OVK, naredbe pravilnici i uputstva, ratni dnevnici, šifrarnici koje su potpisivali komandanti zona i lokalnih štabova, priznanice, recversi, mape, fotografije, audio-zapisi i aktivnosti OVK. Zločini su razvrstani prema operativnim zonama, teritiorijama, opštinama i krivičnim delima - istakao je Drecun.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Milovan Drecun

On kaže da je dokumentacija na sigurnom i da postoji saradnja sa Specijalizovanim tužilaštvom.

- Radimo postepeno. Želimo da vidimo koje će predmete oni procesuirati, pa im onda dajemo dokumentacfiju. Mi smo napravili tabele za sve počinjene zločine. Identifikovali smo zločine, izvršioce, potencijalne svedoke - naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, timovi Haškog tribunala između 1999. i 2000. godine ekshumirali su ukupno 4.019 posmrtnmih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih je samo jedna osoba je srpske nacionalnosti.

- Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično nepoznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? Da nisu možda srpske žrtve u pitanju - upitao je.

Kaže da ono za šta Haradina mora da snosi odgovornost su ilegalni zatvori terorističke OVK, od kojih je Haradinaj odgovoran za 33, dok su druge vođe terorističke OVK, uključujući hašima Tačija, odgovorni za preostale logore.

Dodaje da kada se pogleda spisak zatvora i komandante zona koji su identifikovani, onda lako može da se dođe do onih koji mogu da se nađu na optužnicama.

- Ono što je posebno interesantno za Haradinaja je selo Junik, ilegalni zatvor. Onaj ko je formirao zatvor su Ramuš Haradinaj, Daut Haradinaj, Idriz Baljaj zvani Toger. Auto-moto društvo ''Start'' Ðakovica, opet Haradinaj. Kod tog logora imamo svedočenje pokojnog Vukašina Šćekića koga su na prevaru doveli u taj ilegalni zatvor, na leđima su mu nožem utiskivali UČK. On je dao izjave svim nadležnim organima. Šćekić je uspeo da pobegne iz tog ilegalnog zatvora - kazao je Drecun.

Haradinaj, kaže, može da odgovara po komandnoj odgovornosti i dodaje da on, pored tih brigada, imao i specijalne jedinice vojne policije, Crne orlove i specijalnu jedinicu mudžahedina koja je bila u Smonici.

- Te specijalne jedinice imaju grupe za otmice, ispitivanje, torturu i likvidaciju. Imamo izjavu pripadnika OVK o napadu na srpsko selu, pri čemu su ranili jednog Srbina, polili ga benzinom i živog ga zapalili. Izgleda da je u okolini svakog od četiri ilegalna zatvora bila masovna grobnica, gde su ubijeni Srbi, Albanci i Romi - istakao je predsednik Odbora za KiM .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading