Novi politički potres u Prištini na pomolu: Ona će naslediti Ramuša Haradinaja?

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2019

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanica najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani mogla bi da bude kandidatkinja za premijerku na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, piše prištinska Gazeta Expres. List piše da je neopoziva ostavka Ramuša Haradinaja na mesto premijera zatekla kosovsku političku scenu, a najviše DSK koja se nalazila u procesu unutrstranačkih izbora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pojedini mediji su spekulisali da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači čeka da se izbori unutar DSK završe da bi odlučio da li će Kosovo ići na nove parlamentarne izbore ili će vlada biti rekonstruisana.

Nakon što je Isa Mustafa po treci put izabran za šefa DSK, očekuje se da će privremene prištinske vlasti ubrzo imati datum vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik parlamenta i predsednik DPK, koja je okosnica vladajuće koalicije, Kadri Veselji za sutra je zakazao sednicu predsedništva skupštine na kojoj će tema biti raspuštanje parlamenta i određivanje datum vanrednih izbora.

Gazeta Expres piše da je se DSK našao i pod povećanim pritiskom opozicionog Pokreta Samoopredeljenje na novog-starog lidera Mustafu, zahtevom za formiranje predizborne koalicije.

- Građani očekuju jedno veliko predizborno jedinstvo i ima izgleda da glasači bilo koje odstupanje od ovog istorijskog očekivanja kazne - izjavio je ranije predsednik tog pokreta Aljbin Kurti.

Predizborna koalicija nije, međutim, sve što Samoopredeljenje želi od DSK, piše Expres i dodaje da će taj pokret tražiti da kandidat te evntualne koalicije za premijera bude Kurti.

Jedan od vodećih ljudi DSK i gradonačelnik Gnjilana, Ljufti Haziri, je poručio da bi kandidat te stranke za premijerku na predstojećim izborima mogla biti Vjosa Osmani. Ona bi bila prva žena kandidovana za premijera na opštim izborima na tzv. Kosovu ikada.

- Vjosa Osmani je uvek imala prilike i imaće. I danas je potvrđeno i to pitanje. DSK je jedinstvena i očekuje se veliki povratak DSK, ali se ne vezuje ni za jedno posebno ime. DSK ima jednu veliku ekipu i ekipa će izaći kao pobednik, a ne pojedinac. Spekulativno je baviti se pojedincem. Od danas, DSK će raditi timski - poručio je Haziri.

Inače, sam Haziri negirao je da ima ambicije da bude kandidat za premijera, budući da ga interesuje samo funkcija gradonačelnika koju trenutno obavlja.

Pored Agima Veljijua, Haziri je bio jedan od kandidata za koga se verovalo da bi mogao na unutarstranačkim izborima da bude izabran za lidera DSK, ali se to nije dogodilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading