Linta pozvao Tužilaštvo da procesuira zločine nad Srbima

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2019

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je danas nadležno Tužilaštvo da procesuira brojne zločine nad Srbima tokom i posle "Oluje", ali i drugih hrvatskih zločinačkih akcija.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

U Oluji je, kako Linta navodi, ubijeno više od 2.000 Srba, od toga 1.200 civila, od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina. 

- Postoje brojni primeri brutalnog zločina nad preostalim srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni za vreme ali i neđeljama i mesecima nakon zvaničnog završetka Oluje - kaže on.


Srbi su, kako navodi, ubijani u selima Grubori, Gošići, Varivode, Kijani, Golubić, Žagrović, Zvjerinac, Doljani, Komić, u izbegličkoj koloni na ulici Glina-Žirovac-Dvor i mnogim drugim mestima u Krajini.

- Svim zločinima je zajedničko da su u njima stradali nevini civili i to što za ta monstruozna ubistva nikada nisu odgovarali naredbodavci i izvršioci koji se u Hrvatskoj slave kao heroji - navodi on.

Linta podseća da je za masovne ratne zločine tokom "Oluje", u Hrvatskoj pravosnažno osuđena jedna osoba iako se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata. 


- Brojne činjenice jasno potvrđuju da u Hrvatskoj ne postoji politička volja da se gone pripadnici hrvatske vojske i policije koji su počinili ratne zločine nad Srbima. 

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj vlast uporno negira nespornu istina da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat s ciljem masovnog proterivanja Srba sa svojih vekovnih područja. 

Kako smatra, tome je najviše doprineo Haški tribunal koji je, kako dodaje, sramnom i skandaloznom drugostepenom presudom 2012. godine oslobodio hrvatske generale i ratne zločince Antu Gotovinu i Mladena Markača, iako su prvostepeno osuđeni na 24 godine, odnosno na 18 godina zatvora. 

- Haški trubunal je u prvostepenoj presudi na 1.300 stana nedvosmisleno utvrdio da su nad nevinim srpskim civilima počinjeni masovni i sistematski zločini i da je srpski narod masovno proteran iz Krajine - kaže Linta.

Linta ocenjuje da je jasno da su pojedini zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku za sve ono što se dešavalo u zločinačkoj akciji "Oluja", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading