Stefanović: Čekamo izručenje Morine i da Zaev ispuni obećanje

Autor: Tanjug

Vesti

02.08.2019

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija čeka izručenje Tomora Morine našoj zemlji, kao i da makedonski premijer Zoran Zaev ispini obećanje da će poštovati međunarodno pravo.

RepublikaFoto: Tanjug/N. PANČIĆ
Nebojša Stefanović

Stefanović je tako odgovorio na pitanje da li će Morina, bivši pripadnik OVK koji je u Severnoj Makedoniji uhapšen po međunarodnoj poternici, biti izručen Srbije i kako komentariše izjavu Zaeva koji je rekao da će poštovati međunarodne zakone, kao i da je Morina državljanin Kosova.

Ministar je rekao da svi koji su deo Interpola treba da poštuju međunarodne i propise te organizacije. 

- Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo i to samo može da znači izručenje organima Srbije i ništa drugo. Čekaćemo da se reči Zaeva ispune i da se međunarodno pravo poštuje - rekao je Stefanović.

Kako je rekao, svi koji su deo Interpola na osnovu poternice te organizacije i dokumenta koje Srbija dostavlja treba da izruče regularnim organima Srbije, dakle Ministrastvu pravde, lica koja potražuju naši državni organi.

- Prosto ne mogu da verujem da se to neće desiti, a ako se to ne desi, to će značiti da ne postoji poštovanje međunarodnog prava. I zabrinjava kako su neki predstavnici prištinskih institucija znali unapred da se to neće desiti. Jer, to bi značilo da su bili u dosluhu sa nekim od pravosudnih organa Severne Makedonije i ne mogu da zamislim da bi to Severna Makedonija sebi dozvolila. Ne verujem u to - rekao je Stefanović.

Teroristi OVK

Ako se to ne dogodi, videćemo šta ćemo dalje i kakva će rekacija naših organa biti, rekao je ministar dodajući da ne želi ništa da prejudicira.

Kaže da je MUP dostavio našem Ministarstvu pravde, kao i organima država gde se ta lica nalaze sve potrebne informacije.

- Zato se između ostalog žestoko borimo da tzv. Kosovo nema prisutp Inerpolu i zbog ovih situacija. Jer, njih ne interesuje da li je neko tražen zbog nekog krivičnog dela već zbog politike i da li može da bude neko izručen ili iz ugla politika. Time bi politikanstvo ušlo u policijsku organizaciju kao što je Interpol. I zato ne sme da se dozvoli takva vrsta prijema tzv. Kosova u Interpol - poručio je Stefanović.

Dodao je da će Srbija nastaviti da sa međunarodnim partnerima da ukazuje na štetnost u pravnom i političkom smislu ako bi tzv. Kosovo ušlo u Interpol. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

02.08.2019 10:32

Ne znam kako možete da mu verujete kad je šurovao sa šiptarima,a i oni su ga doveli na vlast.A i ako ga isporuče onda Srbi pamet u glavu.