Ovaj čovek više ne sme da ostane na funkciji! Tužilac priznao da predmete drži u fioci

Autor:

Vesti

02.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca, objavio je na Tviteru skandaloznu poruku u kojoj je bukvalno priznao da predmete drži u fioci, čekajući, kako je napisao, promenu političkih prilika u zemlji, odnosno vlasti, baš kao i neke druge njegove kolege.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Ilić

On je, da stvar bude još gora, i na funkciji zamenika predsednika Državnog veća tužilaca i poverenika za samostalnost Udruženja javnih tužilaca i zamenika tužilaca Srbije.

- Jedna novija tužilačka poslovica glasi: "Svaki predmet ima svoje vreme", što u prevodu znači: "Čekamo da se promene političke prilike u zemlji, pa ćemo da navalimo na predmet" - napisao je Ilić, a kasnije u izjavi za naš list još i slagao (pogledajte okvir) da je samo retvitovao tuđu poruku.

Hitno reagovati

Sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da bi nakon ovakvog skandala Ilić momentalno morao da podnese ostavku, a ima osnova i za krivičnu odgovornost, s obzirom na to da je nepostupanje po predmetima i opstrukcija rada pravosuđa ozbiljno delo. Kako su nam rekle neke njegove kolege, čak i da samo nije prijavio druge tužioce za koje ima saznanja da namerno ne rade svoj posao, morao bi da odgovara.

Foto: twitter.com/GoranIIi17
Skandalozna izjava

Poznati advokat Svetozar Vujačić poručuje da bi protiv Ilića morala da bude podneta prijava.

- O njemu bi na osnovu te prijave moralo da raspravlja Državno veće tužilaca, a oni da povedu postupak. Jedino tako se može razrešiti dužnosti jedan javni tužilac. Ja sam njemu više puta rekao da on mora da bude svestan na kojoj funkciji se nalazi i da se sve što kaže ili napiše tumači sa pozicije na kojoj nastupa - navodi Vujačić i dodaje da je Ilić, čak i ako nije on taj koji drži predmete po fiokama, bio dužan da procesuira one koji to čine, a nije to uradio.

Hteo da se odbrani, pa slagao da je samo retvitovao poruku

U odgovoru na pitanja našeg lista, Ilić je pokušao da se opravda nemuštim tvrdnjama. U tim pokušajima, slagao je i da je spornu poruku na Tviteru samo retvitovao iako se iznad svakog tvita to vidi, odnosno ispisano je da je tvit retvitovan i ko je izvorni autor. Toga iznad Tviter poruke, skinute sa Ilićevog profila, nema.

- Radi se o autorskom tekstu u jednom dnevnom listu u kome se bavim društvenim fenomenima koji su vezani za pravosuđe, on se ne odnosi ni na jedan konkretan predmet, niti na bilo kakvu konkretnu krivično-pravnu ili drugu pravosudnu situaciju. Podsećam samo da niko nikad nije imao ništa protiv vrednosti nezavisnog sudstva, niko od najviših zvaničnika, čak ni predsednik države - kazao je za Srpski telegraf Ilić.

U Udruženju sudija i tužilaca Srbije smatraju da je veoma opasna ovakva izjava nekoga ko je najviši tužilački funkcioner.

- Udruženje sudija i tužilaca Srbije je više puta apelovalo da, ako ima političkog uticaja na tužilaštvo i sudstvo, neka članovi Vrhovnog suda Srbije i Društva veća tužilaca, koje su birale njihove kolege sudije i tužioci, izađu iz tih saveta, sazovu konferenciju za medije i javno kažu ko i na koji način vrši uticaj kako bi ti ljudi bili procesuirani. Ovakve paušalne izjave predstavljaju unižavanje struke, svakog tužioca, a motivi ovakve izjave nisu strukovne prirode i za svaku su osudu. Pozivamo Društvo veća tužilaca i Republičko javno tužilaštvo da se ograde od ovakvih paušanih izjava - stoji saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Bruka neviđena

Mario Spasić iz Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije Transparentnost poručuje da Ilić više ne bi trebalo da se bavi tužilačkim poslom.

- Pokazao da je politički podoban za opozicione partije, a ne vladajuće, mada on ne bi smeo da bude podoban ni za jedne ni za druge. Ovim tvitom on je otkrio svoje pravo lice i pokazao da je sklon pritiscima, da mogu da ga reketiraju mafijaši ako to bude trebalo, samo da se skloni i da ne radi svoj posao - kaže Spasić i podseća šta je Ilić bio dužan da uradi s obzirom na funkcije na kojima se nalazi:

- On je poverenik za samostalnost, neko ko proverava pritiske na javne tužioce i do sada je ocenio samo tri pritužbe da je vršen pritisak na tužioce. Na taj način on zapravo stimuliše pritiske na tužilaštvo i na toj temi je očigledno i sam lično profitirao. On je kroz ovaj tvit pokazao da je na njega moguće uticati samo da vidimo iz kojih, stranih ili domaćih, centara moći.

U Ministarstvu pravde nisu želeli da komentarišu Ilićevu poruku, a reakcija nije bilo ni od republičkog javnog tužioca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading