Bocan Harčenko poručio: Zapad mora da promeni stav o Kosovu!

Autor: sputniknews.com

Vesti

01.08.2019

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaću da se izborim, "rame uz rame" sa Srbijom, da se međunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek, i to pre svega po pitanju Kosova, poručuje novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko u razgovoru za Tanjug.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Ambasador kaže da će Rusija podržati "kompromisno i kreativno rešenje", oko kojeg se moraju dogovoriti Beograd i Priština i koje bi Rusija mogla da brani u SB UN.

- Ovde je rešenje moguće samo na osnovu kompromisa i naši zapadni partneri moraju da promene stav. Dokaz za to su poslednji događaji na Kosovu i situacija je ponekad na ivici veoma značajnih tenzija. Govorim na vrlo diplomatski način, ali situacija je stvarno jako zabrinjavajuća - upozorava Bocan Harčenko.

Upitan da li ta percepcija da je situacija veoma zabrinjavajuća postoji i na Zapadu, Bocan-Harčenko kaže da "ima sumnji da postoji objektivna ocena situacije".

- Jer kada bi ona bila objektivna, bili bismo svedoci pritiska na Prištinu, a pritiska nema.

Odgovarajući na pitanje da li je dogovor uopšte moguć, Bocan Harčenko odgovara potvrdno:

- Naravno, ako svaka strana traži kompromis i ima želju da uzme u obzir interes druge strane i ako postoje dobronamerno međunarodno posredovanje i pomoć, uravnotežena i utemeljena na međunarodnom pravu - Rezoluciji 1244.

Na pitanje da li bi razgraničenje bilo kompromis o kojem svi, pa i on govori, ruski ambasador odgovara:

- Za nas je važan dogovor Beograda i Prištine, jer je u tom slučaju moguća podrška SB UN, a na kojim osnovama, to je pitanje pregovora. Ne želimo da namećemo nekakvo rešenje ili određujemo pravac pregovaranja. Ali, kada se traže kompromisi kreativni pristup je neophodan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Szršljen

01.08.2019 15:08

Gospodine Bocane,morate da ih dobro bocnete.