SUDIJAMA HLADAN TUŠ ZA GODIŠNJI ODMOR

Autor: Republika

Vesti

01.08.2019

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono na šta je Udruženje sudija i tužilaca ukazivalo i upozoravalo već pola godine, sada su sudije i osetile. Naime, u najvećem broju sudova u Srbiji, sudije su dobile umanjene plate za vreme korišćenja godišnjih odmora i to umanjenje nije simbolično.

Foto: Public
Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Na primer, za sedam dana korišćenja odmora u junu umanjenje je bilo i preko 6.000,00 dinara! A to će se nastaviti i u narednim mesecima kada se koristi godišnji odmor, pa čak i za vreme državnih i verskih praznika.

Razlog tome je sporno tumačenje zakonskih propisa koji se primenjuju na obračun zarada, a koji usled neuređenosti ove oblasti dozvoljava različita tumačenja.

Svi ostali zaposleni u sudovima svoje pravo na godišnji odmor koriste nesmetano, a sudije praktično plaćaju svoj godišnji odmor! Ostali zaposleni su zaštićeni primenom Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Posebnim kolektivnim ugovorom, a samo su sudije ostale prepuštene proizvoljnom tumačenju sa pozivom na odredbe Zakona o radu koji se prema stavu UST nikako ne može primeniti jer se odnosi na zaposlena, a ne izabrana lica, na šta jasno i nedvosmisleno upućuje Zakon o sudijama.

Naročito je neprihvatljivo da se na teritoriji iste države razliito postupa od suda do suda, pa se sudijama u pojedinim sudovima naknade za vreme korišćenja godišnjeg odmora isplaćuju u celosti a većini umanjeno.

Iz tih razloga, pozivamo Visoki savet sudstva koji je nadležan za zarade sudija da zaštiti njihov materijalni položaj i obezbedi punu primenu odredbe čl.4 Zakona o sudijama prema kojoj sudija ima pravo na platu u skladu sa dostojanstvom sudijske funkcije i njegovom odgovornošću, te da plata sudije znači garanciju njegove nezavisnosti i sigurnosti njegove porodice.

UST će se i dalje zalagati za poboljšanje položaja sudija pa će preko svojih predstavnika u radnoj grupi za izradu Izmena i dopuna Zakona o sudijama insistirati da se oblast materijalne nezavistnosti sudija sveobuhvatno reši tim zakonom i da se više ne ostavlja prostor za različita tumečanja, koja kako se ispostavilo, idu na štetu sudija.

Pored toga, insistiraćemo na drugačijem obračunu zarada i načinu utvrđivanja koeficijenta sudija prema programu koji je UST detaljno izradio, a koji će obuhvatiti i pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora koji je priznat nosiocima pravosudnih funkcija u svim zemljama u okruženju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading