Drecun otkriva: Postoje novi dokazi za zločine Haradinaja za koje mu nije suđeno

Autor: Tanjug

Vesti

31.07.2019

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se nije sudilo. Drecun je za "Politiku" izjavio i da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to deo pravosuđa nepriznatog Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

- Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da se procesuiraju odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbegnemo bilo kakva tumačenja da preko saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo - kazao je Drecun.

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi kako bi se tužilaštvu dostavio što čvršću dokazni materijal.

- Postoje aktuelni svedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj ''žuta kuća'' bio je taj što nisu nađena tela ubijenih. Međutim, u Hagu se Srbima sudilo i za zločine kada nije bilo tela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka - kaže Drecun za "Politiku".

 

 

Drecun je istakao da je sada promenjena klima i da se ide na utvrđivanje odgovornosti za zločcine OVK.

- Sve će zavisiti od toga da li će biti valjanih dokaza za ono o čemu je govorio Dik Marti. Dokumentacija je uništena pod izgovorom da nemaju mesta da je čuvaju. Ne zna se tačno šta je nestalo, a čime raspolaže novo tužilaštvo za sada se ne otkriva - rekao je Drecun.

Autor tekstova novinske agencije Srna o svedočenjima Albanaca koji su učestvovali u otmicama i zlostavljanju Srba na KiM i njihovom odvođenju u Albaniju gde su im vađeni vitalni organi, o tome koliko se zarađivalo od prodaje tih organa, kao i o umešanosti braće Haradinaj u trgovinu organima, rekao je za "Politiku" da tek namerava da navede imena ubijenih Srba, kao i izveštaje posle njihove ekshumacije.

On je pojasnio da je do poverljivih dokumenata čije je deo objavila agencija Srna, a prenela ih i agencija Tanjug, došao pre oko mesec dana.

- Reč je o materijalu na oko 30 strana. Sva njihova svedočenja su prosleđena izvesnom Džonatanu Saču, prema mojim saznanjima, predstavniku tužilaštva u Hagu - rekao je novinar Srne, koji je želeo da ostane anoniman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

01.08.2019 08:15

Drecune,ako treba u hagu klečite,molite,pritiskajte,potplati te ih kao i drugi,spavaj te ispred suda,da bi se istina obelodanila kod njih.