"TV N1 izvrgava ruglu Zakon o elektronskim medijima"

Autor: Republika

Vesti

28.07.2019

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, nakon detaljne analize medijskog poslovanja TV N1 i pratećih televizija, zaključuje da ova televizija očigledno izvrgava ruglu odredbe Zakona o elektronskim medijima i na taj način TV N1 samu sebe je dovela u povlašćeni položaj u odnosu na druge televizije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

- TV N1 manipuliše medijskim poslovanjem na taj način što svoj program navodno reemituje iz Luksemburga, gde se nalazi kompanija "Adia news" koja je vlasnik TV N1. Reemitovanje je po Zakonu o elektronskim medijima (član 4.) definisano kao preuzimanje i istovremeno emitovanje kompletnih nepromenjenih audio-vizuelnih usluga komercijalnog ili drugog programskog sadržaja bez menjanja i prekrajanja, ubacivanja bilo kojih drugih sadržaja (prilozi, rubrike, reklame, oglasi, reportaže).

U primeru TV N1, TV NOVE S i TV SK to znači da se njihovi programi u istom obliku kreiraju i izvorno emituju u Luksemburgu, gde je sedište kompanije, a istovremeno kao takvi, nepromenjeni, preuzimaju i reemituju u Srbiji. Očigledno je da u slučaju npr. TV N1 svoje zaposlene i goste ne transportuje do Luksemburga i da se tamo ne snimaju emisije, pa s toga je netačno navoditi da se taj snimljeni program reemituje u Srbiji. Ovde ima elemenata privrednog prestupa i pozivamo REM da sprovede zakonom propisanu proceduru kako bi se sprečile dalje manipulacije na medijskom tržištu Republike Srbije - zaključio je generalni sekretar Mario Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mile

28.07.2019 10:58

Najbolje da ih nema.Da ostane samo Informer,Alo itd.