Politička drama na Kosovu postaje zamršenija: Da li će Haradinaja pustiti niz vodu?

Autor: Blic, Republika

Vesti

27.07.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će Kosovo u septembru na vanredne izbore, ili će ipak dobiti novu skupštinsku većinu bez izlaska na birališta? Da li se kosovski premijer Ramuš Haradinaj na velika vrata vraća na političku scenu, koju je pre samo nekoliko dana napustio, i da li kosovski predsednik Hašim Tači ima "tajni plan" da ipak te izbore izbegne?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Sve ovo su pitanja koja su se otvorila nakon Haradinajeve ostavke na mesto prvog čoveka kosovske vlade, zbog odlaska u Hag, iz koga se brže vratio nego što je otišao. Upravo zbog toga doveden je u pitanje opstanak aktuelne većine u kosovskoj skupštini, koja i onako mesecima unazad ne funkcioniše.

U slučaju da izbora ipak ne bude, o čemu spekuliše i prištinska javnost, jedno od pitanja koje je za sada bez odgovora je i sledeće: Ko bi mogao da "zapuši rupu"? Da li je ovakav razvoj događaja zapravo otvorio put ulasku nekih novih igrača u kombinatoriku, ili vraćanju starih, poput trenutno najveće opozicione stranke DSK doskorašnjeg kosovskog premijera Ise Mustafe?

Kako će se ova priča, koju je zakuvao poziv iz Haga, završiti, videće se u narednom periodu, a ono što je za sada izvesno, jeste da je scenarija nekoliko, ali i to da su još uvek u domenu spekulacija.

Izbori u septembru

Odmah nakon Haradinajeve ostavke, i on sam, ali i mediji, otvorili su priču oko izbora, kao i da bi oni mogli da se održe u septembru ove godine, tačnije 8. septembra. Prema tom scenariju, oni će biti raspisani u narednom periodu, a njihov rezultat mogao bi da unese neke promene u aktuelnu političku scenu.

Prema pisanju medija, ako se ovo dogodi, na dobitku bi mogao da bude upravo Haradinaj, koji je inače sa nezavidnim brojem glasova na prethodnim izborima uspeo da dobije premijersko mesto.

Međutim, situacija je sada nešto drugačija jer je upravo on bio taj koji je uveo takse na robu sa Srbijom, koji nipošto nije hteo da ih ukine, uporno ponavljao da se neće odreći nijednog metra "države Kosovo", i na sve to podneo ostavku i javio se Hagu. Sve to, spekuliše se, značajno je uticalo i utiče na njegov rejting u kosovskoj javnosti koji je danas bolji nego pre izvesnog vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/Č.PETARČIĆ
Foto:Ilustracija

Sa druge strane, u problemu bi mogao da bude Hašim Tači i njegova stranka DPK, koja se ne može pohvaliti rezultatima sa prošlih izbora u smislu podrške, koja je i danas na ne tako zavidnom nivou.

Međutim, onaj ko bi mogao da računa da profitira od ovakvog scenarija je DSK Ise Mustafe, stranka koju je Tači praktično izbacio iz koalicije 2017. godine, koja je i tada dobila veliku podršku i koju i sada uživa. Praktično, ovo je pojedinačno najjača stranka na prištinskoj političkoj sceni.

Mustafa u igri?

Međutim, poznavaoci prilika na KiM smatraju da bi upravo Mustafina stranka mogla da bude ta koja će "uskočiti" u vladajuće strukture, i koja bi mogla da pomogne da se u parlamentu održi "klimava" većina, za koju više niko ne zna kako opstaje.

Iz kosovske skupštine objašnjavaju da Hašim Tači neće raspisati izbore sve dok ne vidi šta će se desiti narednih dana sa Mustafinom strankom, odnosno da li će on ostati na njenom čelu, ili će i tu biti promena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Isa Mustafa

Kako se spekuliše, sve to bi moglo da se zna nakon 3. avgusta, za kada su zakazani interni izbori u DSK, gde postoji mogućnost da na čelo stranke dođe ili aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veliju, ili Lufti Haziri, gradonačelnik Gnjilana, koji je svojevremeno bio zamenik premijera u kosovskoj vladi, ali i šef delegacije koja je 2006. godine pregovarala o političkom statusu Kosova u Beču.

U zavisnosti od toga ko bude te izbore dobio i poveo stranku, zavisiće i mogućnost ponovne saradnje sa Tačijem, odnosno strankom čiji je osnivač, a na čijem čelu se trenutno nalazi predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

RepublikaFoto: youtube.com/Kosovo Sever Portal
Ispida iz igre? Ramuš Haradinaj

- Stranci podržavaju saradnju DPK i DSK, i žele da Mustafina stranka, koja je trenutno najjača po anketama, dobije premijera i nekoliko jačih ministarstva, dok DPK već ima svoj deo kolača, poput predsednika Kosova i kosovskog parlamenta. Sada više nije pitanje da se formira većina koja će imati 61 poslanika (kosovski parlament ima ukupno 120 mesta), već većina od 80 poslanika, zbog podrške eventualnom sporazumu sa Beogradom - pojašnjavaju iz kosovske skupštine.

U ovoj opciji, ne računa se previše na Haradinaja, čija bi podrška mogla da se smanjuje kako vreme bude prolazilo, a ništa se ne bude dešavalo.

- Zato Tači čeka sa konsultacijama i raspisivanjem izbora, da bi na drugoj strani pripremio teren - spekuliše se.

Tačijev plan da ne bude izbora

Prištinski mediji su ovih dana spekulisali i o tome da Tači i Veselji zapravo ne žele izbore, jer je podrška koju bi dobili upitna, ali i zbog toga što žele da nastave pregovore sa Beogradom, koji bi u slučaju izbora dodatno bili prolongirani.

Kako je pre nekoliko dana pisala "Gazeta Blic", Tači je u traženju podrške za novog mandatara za formiranje vlade, i da je u tome tražio podršku i nevećinskih zajednica, ali i drugih partija.

Hašim Tači želi da izbegne izbore

Druga opcija da bi se izbori izbegli jeste formiranje tehničke vlade, ali je upitno kako bi DPK sprečila raspuštanje Skupštine Kosova.

Da je izbegavanje izbora moguća opcija donekle je potvrdio i predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj, inače zamenik kosovskoh premijera koji je bio uključen i u pregovarački tim Prištine za dijalog sa Beogradom. On je rekao da bez saglasnosti političkih partija parlament neće moći da se raspustiti, što bi takođe onemogućilo raspisivanje vanrednih izbora.

Šta će biti sa predstavnicima Srba?

Ono što je jasno, jeste da kosovski parlament nije moguće konstituisati bez predstavnika Srba, koji imaju 10 zagarantovanih mesta u skupštini. Međutim, ono što može da bude situacija ako do izbora dođe, jeste kako će se ta mesta raspodeliti.

Trenutno, Srpska lista ima 9 poslaničkih mesta, dok jedno pripada SLS. Srpska lista je, inače bila deo Haradinajeve vlade, ali je iz nje izašla nakon upada ROSU na sever Kosova i hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

- Pored svih pritisaka, SL dobija veliki broj glasova na izborima. Međutim, to je sa druge strane napravilo problem vlastima iz Prištine, jer ne pristaje na njihove diktate. Zato su neki ministri iz redova SL, zamenjeni drugima, takođe Srbima, ali iz drugih stranaka - priča naš izvor, i navodi da i Prištini i međunarodnoj zajednici smetaju najdirektnije veze SL sa Beogradom.

Novi mandatar, stari kabinet

Tači je, inače, juče saopštio da će naredne nedelje otpočeti konsultacije sa političkim strankama, radi prevazilaženja situacije nastale ostavkom premijera Haradinaja. Međutim, izbore nije pomenuo.

To navode prištinski mediji, koji ističu i da su se gotovo sve stranke na političkoj sceni izjasnile upravo suprotno, da žele na birališta.

Kako piše "Gazeta Expres", namera Tačija je da sa članicama vladajuće koalicije (DPK, ABK, NISMA) razgovara o tome da se za Haradinaja pronađe zamena.

Samo dan nakon ove informacije, pojavila se nova - da bi kosovski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Bedžet Pacoli mogao da preuzme premijersku funkciju. To prenosi "Klan Kosova", koji navodi i da se "prema kosovskom ustavu vlada se nije raspala, jer je parlament još aktivan".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading