Jasna poruka američkog ambasadora: Haradinaj mora da ode!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

27.07.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je Ramušu Haradinaju da mora da se povuče s mesta premijera i ponaša se u skladu s neopozivom ostavkom koju je podneo. Ovakvu poruku, koja se mora pročitati između redova, Kosnet je objavio na Fejsbuk stranici američke ambasade u Prištini samo sat nakon što je Haradinaj rekao da je "tačno da je podneo ostavku, ali da ne može Kosovo da ostavi u vakuumu", te da će se "obratiti ustavnom sudu za tumačenje da li može da nastavi da obavlja funkciju u tehničkom mandatu do izbora i formiranja nove vlade".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

Kosnet je poručio da će pažljivo posmatrati kako se Kosovo suočava sa ostavkom premijera, što se dešava prvi put.

- Kako će to pitanje biti rešeno, pokazaće snaga kosovskih institucija i spremnost zvaničnika da se pridržavaju ustava i zakona - napisao je Kosnet.

Pominjanje ustava i zakona u kojima jasno stoji da Haradinaj više nema šta da traži u vladi i da ne može da saziva sednice prištinski mediji odmah su okarakterisali kao direktnu Kosnetovu poruku Haradinaju.

Ovo je inače bila prva reakcija Kosneta na neopozivu ostavku koju je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo 19. jula.

U međuvremenu, Haradinaj je objavio da je stigao iz Haga u Prištinu i da će nastaviti sa aktivnostima u vladi. Do njega su, kaže, stigle glasine da obavljanje vladinih dužnosti nakon ostavke nije ustavno, ali navodi da ne može da se usudi da ostavi vakuum jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma u vlasti. On je pozvao stranke koje misle drugačije da se obrate ustavnom sudu i istakao da će poštovati odluku tog suda. Iz njegovog kabineta zakazana je redovna sednica kosovske vlade.

Funkciju premijera trebalo bi da preuzme Bedžet Pacoli

S druge strane, portal Klan Kosova piše da bi ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Bedžet Pacoli trebalo da preuzme dužnost od Haradinaja, u skladu sa zakonom.

- Ramuš Haradinaj više nema prava da saziva sastanke vlade - konstatuje portal.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije pozdravio je Kosnetovu jasnu i direktnu poruku.

- Poruka gospodina Kosneta jasno govori o disharmoniji Trampove administracije i prištinskih vlasti. Dan za danom američki ambasador u Prištini upućuje kritike na račun Haradinaja, koji se ponaša kao šerif, i te kritike najkonkretnije pokazuju stav američke diplomatije - navodi Miletić.

Vučić: Mora da se pregovara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Priština i Beograd sigurno vratiti za pregovarački sto kada dođe do ukidanja taksi, ali da ne može da zna da li će to biti do kraja godine.

- Pregovora mora da bude. I kad su strane u ratnom sukobu, mora da se sedne za pregovarački sto. Ko misli da je razgovarati loše i da je kompromis ružna reč... Ja mislim da je dobra vest - rekao je Vučić i podsetio da je unapred rekao da će se premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj u Hagu zadržati od 24 do 48 sati.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači planira potpuno da ukloni Ramuša Haradinaja iz političkog života na Kosovu tako što će sprečiti održavanje vanrednih izbora, što je bio Haradinajev plan kada je podnosio ostavku. Prema pisanju albanskih medija, Tači uveliko sprovodi konsultacije kako bi obezbedio većinu u parlamentu, a paralelno s tim pojačava medijsku kampanju, u kojoj se Haradinaju osporava pravo da uprkos ostavci obavlja tehnički dužnost premijera (pošto i zakoni tako propisuju).

Kako piše dobro obaveštena Gazeta ekspres, na Tačijevom stolu nalazi se opcija bez izlaska na izbore.

- Namera Tačija je da ubedi članove vladajuće PAN koalicije, (DPK, ABK, NISMA) da vlada nastavi bez izlaska na izbore, odnosno da se za Haradinaja pronađe zamena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading