Krik priznao da je njihov izvor pratio brata Siniše Malog

Autor:

Vesti

23.07.2019

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krik je potvrdio da je njihov izvor pratio Predraga Malog, brata ministra finansija Siniše Malog. To priznanje, doduše nesvesno, izrekla je novinarka Krika Dragana Pećo, pokušavajući na N1 da opravda umešanost ove nazoviistraživačke mreže u akciju "Omča", čiji je krajnji cilj slamanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o čemu je Srpski telegraf juče opširno pisao.

RepublikaFoto: Tanjug/
Siniša Mali

Dragana Pećo rekla je da "oni nikoga nisu pratili", a da je objavljivanju teksta u kom su se bavili Predragom Malim "prethodilo višemesečno istraživanje, tokom kojeg se došlo do jasnih dokaza koji ukazuju na postojanje sumnje na korupciju". Objasnila je i da je Krik, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, došao do policijskog zapisnika u kojem je navedeno da je policija 26. decembra 2014. zaustavila Predraga Malog dok je vozio automobil "Milenijum tima".

- Prva stvar, osoba koja je prikazana na tim snimcima uopšte nema veze sa Krikom. Ta osoba ne radi u Kriku i mi je nismo angažovali. Mi smo dolazili do zgrade da bismo videli gospodina Predraga Malog da bismo njega snimili kako vozi taj automobil. Mi se uopšte nismo bavili praćenjem bilo koga, što sad pominju njegovu nevenčanu suprugu. Preko izvora smo pratili taj isti auto. Preregistrovan je i vodi se na kompaniju istih suvlasnika - izrekla je konačno Dragana Pećo.

Odgovori puni nelogičnosti

Srpski telegraf poslao je Kriku pitanja, na koja smo dobili odgovore u kojima se može konstatovati dosta nelogičnosti.

ODGOVOR:

Krik: Dragana nije mislila na bukvalno praćenje automobila, u smislu da smo ga fizički pratili po gradu, već da smo pratili kako se menjala registracija automobila. Audi A6 je prvo bio registrovan na "Milenijum tim", a zatim preregistrovan na "KBV datacom". Izvori su korišćeni da dodatno potvrde informacije koje smo imali, a imena izvora, naravno, ne možemo da otkrijemo. Sem izvora, naše otkriće potkrepljeno je i zvaničnim dokumentom - policijskim zapisnikom sa uviđaja koji smo dobili zvaničnim putem, korišćenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od Prekršajnog suda u Beogradu.

NELOGIČNOST:

U Kriku tvrde da Predraga Malog nisu pratili da bi utvrdili koja kola vozi i da li je registracija menjana, već da im je to dojavio izvor. Ipak, ostaje nejasno kako su znali da baš Mali vozi taj auto i gde su to videli ako ga nisu pratili. I kako su ga slikali ukoliko auto nije praćen. Takođe, sami sebi skaču u usta tvrdnjom da su izvori korišćeni samo da dodatno potvrde informacije koje su već imali, što je u suprotnosti sa prethodnom tvrdnjom da im je sve dojavio izvor.

 

ČUDNO PITANJE

A time što je rekla da su "preko izvora pratili auto" nehotice je otkrila šta se u stvari događalo. Naime, prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, iz "Poršea" je 1. juna 2015, dakle pre četiri godine, izdat račun o preregistraciji pomenutog automobila sa "Milenijum tima" na kompaniju KBV (firme u kojoj je zaposlen Predrag Mali). Samim tim, potpuno je jasno da ne postoji nikakav izvor Krika iz policije ili bilo koje druge službe, već samo onaj koji je fizički pratio Predraga Malog i tako zabeležio, i to očigledno nedavno, koja je tablica automobila, pa su nju uporedili sa onom odranije i videli da je vozilo preregistrovano. U suprotnom, "izvor", u ovom slučaju s razlogom stavljen pod navodnike, ne bi čekao duže od četiri godine da bi dojavio da je vozilo koje koristi Mali preregistrovano.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragana Pećo

Sve ovo je Dragana Pećo, naravno, zaboravila da pomene.

DRAGANA PEĆO:

Mi smo dolazili do zgrade da bismo videli gospodina Predraga Malog, da bismo njega snimili kako vozi taj automobil. Preko izvora smo pratili taj isti auto.

ČINJENICA

Automobil je preregistrovan 2015, što dokazuje da je vozilo neposredno pre objavljivanja priče Krik fizički pratio, inače bi informacija bila objavljena još pre četiri godine.

Takođe, Krik je u saopštenju juče negirao da čovek sa snimka kamere iz zgrade u kojoj živi Predrag Mali, a koji progoni njegovu nevenčanu suprugu Milicu Andrić i njihovu šestomesečnu bebu Unu, koju gura u kolicima, ima veze s njima. Ipak, samo bi neko mnogo naivan mogao da poveruje da se radi o slučajnosti da u isto vreme kada Krik uhodi i istražuje Malog i pravi mu sačekušu ispred zgrade, što su i sami priznali, neko potpuno nevezan s njima presreće Milicu Andrić, pita je da li je bebi u kolicima sestra ili majka i prati je do zgrade u kojoj živi i unutar nje.

REAKCIJE:

Vanja Vukić, šef kabineta vicepremijera

Foto: ST/N. MANDIĆ
 

Pravo svakog novinara je da istražuje i da postavlja pitanja, ali mislim da je, bar ovo što se vidi na snimku koji je objavio Srpski telegraf, stvar otišla predaleko. Na snimku se jasno vidi da su majku i šestomesečnu bebu uhodili i presretali, što je nedopustivo za svakog normalnog čoveka. Iako se pravdaju kako to nije njihov novinar, potvrđuju da su preko izvora činili šta su činili, a porodica sigurno ne iznosi napamet saznanja da je lice sa snimka povezano sa Krikom, sigurno da za to imaju pouzdane informacije. Nadležni organi treba da reaguju.

Damir Handanović, direktor CEBEF

Foto: youtube.com/Novo jutro

Zastrašivanje nedužne majke sa malom bebom nema nikakve veze sa istraživačkim novinarstvom. Pre bih rekao da su to, u najmanju ruku, metode koje primenjuju ljudi s druge strane zakona. Ako neko majku male bebe na ulici pita šta ste vi bebi, da li tu treba bilo šta komentarisati? Ta majka više neće smeti od straha na ulicu. Novinari mogu da rade svoj posao, ali ovakav nasilnički akt, makar bio i verbalno nasilje, niko ne sme da odobri i podrži. Zgrožen sam.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

Foto: ST/N. MANDIĆ
 

Dno dna... Porodica je svetinja! Nekima ništa nije sveto i bez imalo kućnog vaspitanja napadaju na porodicu Aleksandra Vučića, ali i na porodice njegovih saradnika. Očigledno da u tom nazovidemokratskom svetu nema ništa sveto.

 

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Biti novinar ne znači imati dozvolu za proganjanje i ugrožavanje bezbednosti i elementarne privatnosti. Kako bi se osetio bilo koji novinar da se tako postupi prema njegovoj supruzi i šestomesečnom detetu. Niko ne sprečava pravo na pitanje i informaciju, ali niko ne sme novinare da pretvori u progonitelje, često i tužioce i sudije.

BESMISLENI NAPADI

Ministar finansija Siniša Mali juče se oglasio o proganjanju članova njegove porodice:

- Novinarima Krika nije bilo dovoljno što napadaju mene već godinama i izmišljaju mi razne afere, nego su sad prešli i na mog brata, moju bratanicu Unu i njenu majku. Ćutao sam kada su mene napadali, ali ne mogu da ćutim sada kada napadaju mog rođenog brata i njegovu porodicu. Verovatno im je ponestalo ideja, pa nemaju šta više da kažu o meni, te su prešli na moje najbliže, koji sad treba da ispaštaju iako nemaju nikakve veze sa politikom - poručuje Mali.

Krik priznao sačekušu, ali tvrde da su snimci montirani

RepublikaFoto: Republika.rs
Čovek levo pratio je suprugu predraga Malog i njihovu bebu

Na snimcima koje je Srpski telegraf ekskluzivno objavio do detalja se vidi šta se dogodilo ispred i unutar zgrade u kojoj stanuje Predrag Mali, međutim, u nameri da se opravdaju, iz Krika u saopštenju tvrde da su snimci montirani. Naravno, ne mogu da objasne kako se uopšte može montirati takav snimak na kom se sve vidi do najsitnijih pojedinosti, uključujući i lica ljudi. S druge strane, Krik u saopštenju priznaje da su njegovi novinari (ali ne čovek sa snimka) bili kod zgrade u kojoj živi Predrag Mali, ali dodaju da sa njegovom nevenčanom suprugom nisu razgovarali niti je pratili.

Foto: Republika.rs

 

Primećuje i da uhođenje i presretanje na ulici majke sa šestomesečnom bebom nazivaju istraživačkim novinarstvom.

Mali: Ćutao sam kada su mene napadali, ali ne mogu da ćutim sada kada napadaju mog rođenog brata i njegovu porodicu

- To je stvarno otišlo predaleko. Ja sam već godinama u politici i naučio sam da trpim njihove besmislene napade, njihova dobacivanja, njihova praćenja, njihovo čekanje svakog jutra na poslu u Skupštini grada... Trpeo sam i napade oko nepostojećih stanova, za koje se, naravno, na kraju ispostavilo da su lažni. Ali porodica mog brata to ne može i ne treba da trpi. Samo se pitam šta je sledeće? Koliko daleko planiraju da idu? Očigledno smatraju da su im u političkoj borbi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sva sredstva dozvoljena - zaključuje Mali.

Kokeza: Sramni napadi na Danila

RepublikaFoto: Tanjug/N. MANDIĆ
Slaviša Kokeza

U napadima na Aleksandra Vučića pojedini mediji često kriminalizuju njegovog sina Danila, koga svrstavaju među huligane samo zato što se slikao sa navijačima na utakmici reprezentaciju. Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, kaže da su izmišljotine koje se javnosti serviraju o Danilu, najblaže rečeno, sramne!

- Danila poznajem od njegove pete-šeste godine, dok još nije ni u školu krenuo. Sve vreme odrastanja bio je dete za primer, a i sada je momak koji samo voli svoju zemlju. Napadaju ga na pravdi boga, samo zato što je uvek uz Fudbalsku reprezentaciju Srbije, bilo da igramo kod kuće ili na strani. O svom trošku putuje, pa i tada kad je bio u Rusiji na SP bio je na tribinama, sa ostalim našim navijačima. Sramota je da napadaju predsednika države preko dece - kaže Kokeza.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading