Sedam Srba je bilo ključno, zamislite šta može sedam miliona: Kajl Skot o filmu povodom 50. godina od sletanja na Mesec

Autor: Tanjug

Vesti

20.07.2019

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domu omladine večeras je premijerno prikazan dokumentarac "Apolo 11" posvećen američkom sletanju na Mesec pre 50. godina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Kajl Skot u Domu omladine

Uoči premijere filma, okupljenima se obratio ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, koji je poručio da mu je čast što će predstaviti film srpskoj publici, kao i poslednjeg preživelog "srpskog Apola 7", Dejvida Vujića.

- Odlučili smo da će ova premijera biti baš danas, jer su na današnji dan dva čoveka, Nil Armstrong i Baz Oldrin sleteli na Mesec. Samo šest sati kasnije, u toku noći, Nil Armstrong je kročio na površinu Meseca i napravio kao što je i on rekao: "Mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo" - rekao je Skot.

Kako kaže, iza astronauta stajalo je na hiljade inženjera, naučnika, tehničara, radnika, ali ustvar i čitav jedan narod.

- Nadam se da ćete uživati u ovom inspirativnom filmu i da će nam on pomoći da razmislimo šta možemo postići ako se okupimo oko zajedničkog cilja. Bez obzira koliko daleko ili zastrašujuće može da izgleda. Sedam Srba je odigralo ključnu ulogu u tome da odvedu čoveka na Mesec. Pomislite šta tek može da učini sedam miliona Srba. Vi ste svet - rekao je Skot.


Pet decenija se navršava od kada je Nil Armstrong, 20. odnosno 21. jula 1969. prvi zakoračio na Mesec u misiji "Apola 11", u koju su bila uključena i osmorica Srba.

 

 

U tvom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Meseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD. 

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta „Apollo 11". Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla „Orao" za šetnju po Mesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih aviona „T-38" „F-5" i „B-2".

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu „Apolo 13".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading