Tramp odredio Pompea da reši pitanje Kosova: Šiptari u panici lobiraju na sve strane

Autor:

Vesti

19.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika mora da preuzme vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, a zadatak da se dođe do rešenja američki predsednik poverio je prvom saradniku i šefu Stejt departmenta Majku Pompeu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo i Donald Tramp

Da će Pompeo biti ključni čovek, potvrdili su Filip Riker, kao i general-pukovnik Frenklin Ben Hodžis, koji otkrivaju da Vašington rešenje kosovskog čvora vidi u preuzimanju vođenja pregovora u kojima ne bi bilo crvenih linija. Istovremeno, američki zvaničnici ističu da glavna uloga Amerike ne znači da će iz priče biti isključeni evropski saveznici. pre svih Francuska i Nemačka.

SNAŽAN UTICAJ

Naime, Riker, koji je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju, potvrdio je da je za "snažniji uticaj" Vašingtona u pregovorima i prvi čovek Stejt departmenta Majk Pompeo.

- O snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno sam razgovarao sa Majkom Pompeom. Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga, koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina - objasnio je za Glas Amerike Riker.

RepublikaFoto: youtube.com/Ljiljan RBiH
Filip Riker

Američki diplomata veruje da kod obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Vodeću ulogu Amerike u pregovorima najavljuje i general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

- Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći da organizujemo konferenciju o tome, a onda odmah pređemo na nešto drugo - ističe Hodžis.

NATO general očekuje da Trampova administracija, pored pomoći, stvori prostor za postizanje konačnog dogovora.

- Treba ne samo ukinuti bilo kakve crvene linije već im pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer, pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju - istakao je Hodžis.

Hodžis: Treba ukinuti bilo kakve crvene linije

TRKA MOĆNIH

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ističe da Srbija sve češće dobija pohvale u kojima se ističe da je Beograd pouzdan partner i faktor stabilnosti. To je, prema njenim rečima, važno i za period koji predstoji kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

- Očito je da ćemo u septembru imati bar nameru Makrona da se obnovi dijalog sa Kosovom. Čujemo i ocene Rikera, ali i penzionisanog bivšeg američkog komandanta za Evropu Hodžisa, koji je naglasio značaj Srbije kao pouzdanog partnera i intenzivnije uključivanje Amerike u dijalog pod okriljem EU - ocenjuje Milićeva.

Albanci u panici traže saveznike među Trampovim neprijateljima

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nensi Pelosi

Kadri Veselji i Enver Hodžaj rastrčali su se na sve strane kako bi anulirali podršku koju su Srbija i Aleksandar Vučić dobili od Emanuela Makrona.

Za sagovornike su izabrali glavne Trampove suparnike, pre svih Nensi Pelosi, predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa, sa kojom se sastao Kadri Veselji, predsednik skupštine takozvane države Kosovo.

Veselji je od Pelosijeve tražio direktnije angažovanje SAD u procesima na Kosovu, a američku turneju Veselji je iskoristio da se vidi i sa glavnim albanskim lobistom Eliotom Engelom, koji je po ko zna koji put rekao "da Srbija treba da prizna nezavisnu i suverenu državu Kosovo".

S druge strane, Hodžaj se sastao se sa predstavnicima britanskog ministarstva spoljnih poslova, a posle razgovora poručeno je da je podrška zapadnih saveznika dijalogu sa Beogradom izuzetno važna za Prištinu.

S druge strane, Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, ukazuje na zakulisne igre koje se vode u Vašingtonu.

- Jasno je da postoji trka između Amerike i Evropske unije kada je reč o Kosovu. S jedne strane, Makron pokušava da pokaže da Evropa nije nemoćna da reši problem, dok, s druge strane, Amerika očigledno želi dominantniju ulogu. Problem je u delu administracije, takozvanoj dubokoj državi, koja je na strani Prištine, daje im vetar u leđa. Reč je o Trampovim protivnicima koji po svaku cenu žele da spreče postizanje dogovora kako bi izbili argument Trampu da na predsedničkim izborima u Americi istakne rešenje kosovskog pitanja kao uspeh svoje spoljne politike - objašnjava Miletić.

Miletić: Problem je u delu administracije, takozvanoj dubokoj državi, koja je na strani Prištine, daje im vetar u leđa

Podseća da je ideja o podeli kao o rešenju ponovo pokrenuta upravo iz Amerike:

- Upravo su Bolton i ekipa lansirali priču da još ništa nije gotovo i da je Vašington za kompromisno rešenje i dogovor Srba i Albanaca kada je reč o Kosovu.

Pompeo između Dačića i Pacolija

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo sa Dačićem i pacolijem tokom konferencije

Državni sekretar za spoljne poslove SAD Majk Pompeo kao domaćin međunarodne konferencije o unapređenju verskih sloboda, na kojoj u Vašingtonu učestvuju brojni svetski zvaničnici, juče je za zajedničku fotografiju "stavio" do sebe sa jedne strane ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića, a sa druge ministra privremenih institucija u Prištini Bedžeta Pacolija.

Pompeo, Dačić i Pacoli stoje u prvom redu, u kojem stoje važne zvanice, među kojima i Miroslav Lajčak, predsedavajući OEBS i šef slovačke diplomatije.

Zajedničko fotografisanje, između ostalog, bilo je prilika da Dačić kratko porazgovara sa Pompeom i drugim kolegama. Dačić je predstavljao Srbiju na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda, koja je održana juče i danas u Vašingtonu, na poziv Pompea.

Samit u Vašingtonu u oktobru

Da je Tramp namerio da preuzme glavnu ulogu u pregovorima, potvrđuje i najava da bi novi samit lidera Srba i Albanaca mogao da bude održan već u oktobru u Vašingtonu, o čemu je Srpski telegraf prvi pisao. Oktobarski razgovori, kako su objasnili naši diplomatski izvori, usledili bi posle sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu, a inicirao ih je francuski predsednik Emanuel Makron, a kojima će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading