Hajka na ministra finansija i dalje traje! Rektorka nakon ostavki profesora: Ne vršiti pritisak na Odbor za etiku BU!

Autor: rs.n1info.com, Republika

Vesti

16.07.2019

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da ne treba vršiti pritisak na Odbor za profesionalnu etiku, već da mu treba dozvoliti da radi svoj posao kada je reč o slučaju doktorata ministra finansija Siniše Maloga.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Ivanka Popović

Ona je ocenila da su izjave, poput one akademika Dušana Teodorovića, u kojima se tvrdi da Odbor za profesionalnu etiku nema hrabrosti da preseče i zvanično potvrdi da je doktorat ministra finasija plagijat, neprimerene, uvredljive i da predstavljaju vid pritiska na to telo.

Rektorka je pohvalila "prilježnost" u radu univerzitetskog Odbora i njegovu odluku da doktorat Siniše Malog vrati Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje ocenila kao način da se iskoriste svi resursi i utvrde sve činjenice kako bi se na kraju donela ispravna odluka.

Profesor Ognjen Radonjić podneo ostavku na članstvo u Veću naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka Univerziteta u Beogradu, sledeći, kako je naveo u pismu dekanu BU i Naučno-nastavnom veću, "svetli primer Slobodan Prvanovića", zamenika člana Odbora za profesionalnu etiku.

Rektorka Popović kaže da joj je žao zbog njihovih odluka, ali ukazuje i da je to njihovo pravo.

RepublikaFoto: Republika
Siniša Mali

Već utvrđena autentičnost doktorata Siniše Malog

Da potsetimo, Komisija FON-a je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija Siniše Malog rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada. Ovaj izveštaj potpisali su prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater, prof. dr Dragan Mikerević.

Osim toga i Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, nakon detaljne i sveobuhvatne analize Stručnog mišljenja Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, zaključio je da je doktorska disertacija Siniše Malog autentičan doprinos naučnim shvatanjima i inovacijama i da ne predstavlja plagijat kao što se to u političke svrhe godinama ponavljalo.

Kako je i sam ministar finasija izjavio, jasno je da se ne radi o akademskoj borbi nego o čistoj politici.

- Ono što me najviše boli jeste to što se eminentnim stručnjacima i uglednim profesorima koji su ocenjivali moj rad i studiozno ga ocenjivali manje veruje nego nekom ''tviter profesoru'' koji se bavi mnome svakodnevno već pet godina. Ja sam taj rad pisao pune tri godine, primenjujući i teorijsko i praktično znanje koje sam stekao u dotadašanjem akademskom i poslovnom životu - rekao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading