Makron progovorio o spoljnim silama koje blokiraju rešenje "kosovskog čvora"

Autor: Republika

Vesti

15.07.2019

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize. Makron je tokom konferencije za medije rekao da postoje "neevropske" sile kojima ne odgovora rešenje ovog problema, ali je istakao da EU želi da pomogne Srbiji i Kosovu da pronađu kompromis kojim bi se postigla stabilnost u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Emanuel Makron

Jako sam srećan što sam danas u Beogradu pored vas, kao što sam obećao, u sklopu prve posete francuskog predsednika Srbiji od 2001. godine. To je dug, veoma dug period. Srećan sam što sam mogao da održim reč da budem s vama i to radim u trenutku naše zajedničke istorije, i istorije Evrope, koja danas ima veliki značaj.

Pre 180 godina uspostavljeni su naši diplomatski odnosi, a pre 100 godina bili smo zajedno i nešto kasnije ćemo moći da idemo da se poklonimo herojima Velikog rata. Istorija koja spaja naša dva naroda je duga, i mi je često zaboravimo. Vi ste pričali o ponosu, i jedan i drugi smo jako vezani za slobodu… Mi ćemo kasnije ići da odamo poštu borcima Srbije i Francuske, da odamo počast tim borcima.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Želim da podsetim na jedno veliko prijateljstvo između naše dve zemlje i da upravo ono treba da pomogne da prevaziđemo sve probleme. Danas smo se okupili kako bismo sećanje na kome počiva nesalomiva snaga naših odnosa, da kažemo istinu i da zajedno gradimo budućnost. Naša budućnost nije građena kroz naš odnos i želim da vam se zahvalim zavaš doček, koji je odraz srpskog domaćinstva. Želim da vam i zahvalim za donaciju za Notr Dam.

Naši odnosi treba da dobiju novu dinamiku i sporazumi koji su danas potpisani, kao i oni potpisani prethodnih meseci, o tome svedoče. Imamo tu primer Vansija sa aerodromom, na primer… Na ekonomskom planu želimo da ojačamo naš angažman, da ojačamo prisustvo u Srbiji. Prošle godine Francuska je bila jedna od najvećih investitora u Srbiji i želimo dan astavimo sa tom dinamikom. Projekti koji su pred nama treba da povuku i druge francuske kompanije u srbiju. Delegacija koja je došla sa mnom želi da pokaže koliko smo spremni da sarađujemo.

Želim sa Srbijom da imamo inicijative u socijalnoj, u naučnoj oblasti, da razvijamo saradnju sa našim umetnicima. Zaista mislim da možemo zajedno da gradimo novu evropsku budućnost, meni je ta uloga veoma važna. Delegacija pokazuje koliko je Francuska politički zainteresovana, ovde ima i naših poslanika - time želimo da ojačamo veze sa Srbijom.

U oblasti bezbednosti Srbija je pouzdan partner za Francusku. Želim da ojačamo našu saradnju u oblasti odbrane, a to bratstvo po oružju želimo da prevedemo u opštu saradnju, da branimo evropu. Pored ovog bilateralnog odnosa koji je važan za nas - Srbija je jedna velika evropska država, velika evropska nacija. 

Imam utisak da bi ovaj region u narednom periodu ne treba da bude mesto gde će se preplitati uticaji ovih i onih… Činjenica da je Srbija u Evropi i odgovornost Evrope prema Srbiji, da je to naša zajednička istorija, koja će biti jako važna u narednim mesecima i godinama. Srbija je deo procesa pridruživanja EU, vi ste uvek bili odgovorni, govoreći da ćete ući kada budete za to spremni. Rekli ste da to jeste vaš put, kojim ćete ići, ali da ćete preuzeti reforme da biste tamo stigli.

Važna je istina. Predsednik Vučić iskreno govori i želi da radi. Mislim da EU ne funkcioniše dobro, ovih 28 država. Mislim da prvo mi treba da donesemo neke odluke kako bi EU bolje funkcionisala, tako da i vi i mi moramo da delujemo. Ali i jedni i drugi imamo puno energije. Da Srbija nije na tom putu i da Evropa ne želi taj dijalog - mi bismo bili veliki grešnici. Mislim da ste krenuli u nužne reforme i paralalno s tim vašim reformama i EU mora da se reformiše.

Makron o Kosovu

U vezi s tim, razgovarali smo i o Kosovu. Bili smo potpuno otvoreni i iskreni. Hrabro, što se vas tiče, zato što je to teško pitanje za vašu zemlju. Imali smo sastanak u Berlinu i u skladu sa angažmanima verovatno ću organizovati jedan poseban sastanak sa ljudima s Kosova, s vama i premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel. 

Ono što ja znam, to je da je Evropa uvek nešto što je kompleksno. Ne treba da održavamo narode, pogotovo kad žive toliko blizu jedni drugih, u uverenju da je nacionalni ponos nešto zbog čega treba okrenuti dijalog kompromisu. Ako Evropa želi da bude jaka, ona će biti ako se angažuje i ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum. Mislim da je to naša odgovornost, ja to tako osećam - da damo podršku da se postigne sporazum. To znači da nema unilateralnih poteza ni sa jedne strane, odluke donate suprotno preuzetim obavezama treba da budu ukinute.

Želim da vam kažem, FRA će biti potpuno spremna da podrži i da zajedno s Nemačkom podrži obnovu dijaloga, dijaloga koji ima za cilj da u narednih nekoliko meseci nađe rešenje. Ja ću se angažovati zbog poštovanja prema vašoj zemlji i narodu i zato što verujem u Evropu. Ko god veruje u Evropu ne može da prihvhati fatalnost konflikata i ideju da tim konfliktima treba da upravljaju sile koje nisu evropske zauvek.

A vama gospodine predsedniče još jednom hvala na dočeku koji ste nam priredili - rekao je Makron u svom obraćanju. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading