RASTE PODRŠKA KRKOBABIĆEVOM PROJEKTU: Razvojne agencije u borbi za spas sela!

Autor:

Vesti

11.07.2019

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U projekat za oživljavanje i spas srpskih sela uključile se i razvojne agencije. Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, sastao se juče sa predstavnicima Razvojne agencije Srbije i 16 regionalnih agencija iz svih krajeva zemlje.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Govoreći o ciljevima saradnje, ministar Krkobabić kaže da je cilj jednostavan, razvojne agencije su na terenu, u regionima, znaju specifičnosti i bili su učesnici u kreiranju i definisanju određenih strategija u opštinama.

- Praktično, želimo da stave na raspolaganje svoje resurse i kadrovski potencijal i da pomognu u realizaciji osnovnih ciljeva u preporodu sela - izjavio je Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod Srbije.

474 zadruge ukupno otvorene od početka projekta "500 zadruga u 500 sela"

On je naglasio da je projekat preporoda sela od posebnog nacionalnog, ekonomskog i bezbednosnog značaja za zemlju, a zatim se posebno osvrnuo na očekivanja u najavljenoj saradnji Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i razvojnih agencija.

- Od vas iz regionalnih razvojnih agencija, pre svega, očekujemo analizu stanja u vašem regionu, a zatim sažet predlog mera šta nam je zajednički činiti da usporimo pražnjenje sela u Srbiji - poručio je ministar.

KRKOBABIĆ: Od njih želimo da stave na raspolaganje svoje resurse i pomognu u realizaciji osnovnih ciljeva

Sociolog Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, ukazao je da ne možemo zaustaviti globalizacijske procese, ali ih možemo usmeravati uz podršku i inicijativu ljudi koji poseduju znanje, umeće i moć da realizuju projekte.

Značajna podrška patrijarha i Vučića

Ministar Milan Krkobabić istakao je da je nacionalnom projektu "500 zadruga u 500 sela" od izuzetnog značaja podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja.

Politički analitičar Vladimir Goati podržao je saradnju regionalnih razvojnih agencija, uvažavajući njihovu različitu vlasničku strukturu, i u prvi plan stavio njihovu spremnost da pomognu preporod sela Srbije. Goati se založio za promenu zakonske regulative, koja će sprečiti dalje usitnjavanje ionako malog poseda u Srbiji.

Skupu, za koji su učesnici ocenili da je prvi u poslednjih nekoliko decenija koji spaja rad razvojnih agencija i problem sela, prisustvovali su još Branko Maričić, doajen zadrugarstva, Branislav Gulan, agroekonomski analitičar, Snežana Petrović, predsednica Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i predstavnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading