"Gasprom njeft" i Emir Kusturica predstavljaju VII festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

11.07.2019

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U etno-selu Drvengrad opet su se sastali nadareni mladi muzičari da uzmu učešće u muzičkoj manifestaciji koja se svake godine održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft".

RepublikaFoto: Promo foto

Od 10. jula, tokom tri dana, učenici muzičkih škola i studenti akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije se nadmeću u veštini interpretiranja ruske klasične muzike. Veštinu izvođenja takmičara, složenost i originalnost repertoara ocenjuje autoritativni žiri čiji su članovi rektor Beloruske državne muzičke akademije Ekaterina Dulova, srpski kompozitor Anja Đorđević i profesor Kraljevskog konzervatorijuma u Briselu Aleksandar Madžar. 

RepublikaFoto: Promo foto

Prema ustaljenoj tradiciji, glavni događaj programa festivala Kustendorf CLASSIC su nastupi svetski poznatih zvezda, među kojima se ove godine ističe znameniti violista Jurij Bašmet, kao i bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo.

- Festival ruske klasične muzike je najistaknutiji projekat našeg programa “Rodni gradovi” u Srbiji. Atmosferu kreativne slobode koja preovladava na festivalu stvara pre svega ovo selo koje je sagradio Emir Kusturica. Ovde je majstor stvorio zonu u kojoj nema konvencija, gde su svi jednaki i svi su talentovani. Ubeđen sam da ćemo ove godine ponovo biti svedoci emotivnog događaja koji će stvoriti neponovljivu atmosferu muzičkog praznika za sve, a mladi muzičari će imati priliku da nastupaju na istoj sceni sa svetskim zvezdama - rekao je Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gasprom njefta.

RepublikaFoto: Promo foto

- Drvengrad će opet ugostiti najdraže goste - mlade muzičare koji će tek zakoračiti u svet velike umetnosti. Ovo je veoma uzbudljivo, ali i veoma važna stvar - izbor kreativnog puta, otiskivanje u potragu za sopstvenom vizijom sveta, koja je određena jedinstvenim rukopisom pravog majstora. Veoma sam ponosan što pomažemo nadarenoj deci iz Srbije, Rusije, Belorusije i veoma sam srećan što to radimo zajedno sa našim velikim prijateljima iz Gasprom njefta - naglasio je Emir Kusturica.

RepublikaFoto: Promo foto

Kustendorf CLASSIC postoji već 4 godine

Muzički festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC (do 2018. pod nazivom Boljšoj) održava se pod vođstvom svetski poznatog reditelja Emira Kusturice u zaseoku Drvengrad u selu Mokra Gora (Srbija) od 2013. godine (takođe se zove i Mećavnik). "Gasprom njeft" je od osnivanja generalni partner projekta i organizuje izbor učesnika u Rusiji i Belorusiji. Njegov glavni cilj je da podrži mlade talente iz muzičkih škola i akademija Srbije, kao i mlade talente iz Rusije i Belorusije.

Tokom četiri godine ruski predstavnici u takmičarskom programu Kustendorf CLASSIC su od 7 došli do 25 učesnika. 2019. godine mladi izvođači iz Belorusije po prvi put učestvuju u takmičarskom programu. Na čelu izborne komisije je zaslužni umetnik Rusije, pijanista Jurij Rozum. 25 mladih muzičara iz Rusije i 4 iz Belorusije, koji su zahvaljujući programu društvenih investicija „Rodni gradovi“ došli na festival u Srbiji, odabrani su da učestvuju u takmičarskom programu festivala. Glavne nagrade festivala su Zlatna, Srebrna i Bronzana "matrjoška". Upravo "matrjoška", "načinjena" od nota - središte je vizuelne koncepcije Kustendorf CLASSIC-a, što reflektuje jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – naroda Rusije i Srbije. Važno je napomenuti da su lutke matrjoške napravljene u Jekaterinburgu, domovini Uralskih majstora i gospodarice Bakarne planine, u regionu gde je proizvodnja suvenira od kamena i metala tradicionalni zanat. Drvengrad se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara u planinskom području Zlatibora (Nacionalni park Mokra Gora) u Srbiji i predstavlja arhitektonski projekat Emira Kusturice. Etno-selo je napravljeno za potrebe snimanja filma "Život je čudo". Reditelj je ulicama i građevinama u ovome selu dao neobične nazive koji su vezani za poznate ljude: ulica Novaka Đokovića, Maradona, bioskopska sala Stenli Kjubrik, Trg Nikite Mihalkova, Kuća Dostojevskog. Kaldrmisane ulice, brvnare i crkvica - sve to stvara predivnu atmosferu u Drvengradu, koji je u dane Kustendorf CLASSIC festivala skladno dopunjen klasičnom muzikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading