Stravične vesti dolaze sa puteva u Srbiji: Evo saveta kako da se pripremite za vožnju tokom leta

Autor: RTS, Republika

Vesti

10.07.2019

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U medijima se sve češće pojavljuju naslovi o stravičnim saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije. nedavno je i ministar unutrašnjih poslova nebojša Stefanović upozorio da su letnji meseci rizični za vozače. Zato je u ovom periodu potrebno obratiti naročitu pažnju na vožnju ali i na adekvatnu pripremu pre polaska na put.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa sezonom godišnjih odmora pojačan je i saobraćaj na putevima. U narednih mesec dana biće najfrekventnije ka Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj. Statistika kaže da se upravo tokom leta dešava najviše saobraćajnih nesreća na našim putevima. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja savetuje vozačima da pred put provere ispravnost automobila kao i da na put krenu odmorni i pridržavaju se pravila u saobraćaju.

Milan Božović je naveo da je intenzitet saobraćaja na putevima u Srbiji povećan tokom letnjih meseci što dovodi povećane opasnosti od greške, a samim tim i saobraćajne nezgode.

- Vozači pre svega treba da imaju ispravno vozilo i to je lako da reše tako što isto odvezu u vozilo u servis i poprave ono što mora da se popravi. Zatim vozači ne treba da očekuju neko određeno vreme putovanja. Očekuju da će stići za šest sati, pa kada shvate da moraju da voze još sat ili dva sata, hvata ih nervoza što utiče na procenu - objašnjava Božović.

Savetuje vozačima da na put krenu odmorni i da voze tokom dnevnih uslova vidljivosti jer su noću, kako kaže, drugačiji refleksi i vidljivost je znatno drugačija. 

RepublikaFoto: youtube.com/TVKopernikus
Milan Božović

Ističe da umor preovlađuje kao uzrok saobraćajnih nesreća i upozorava vozače da ne treba da nastave sa vožnjom ukoliko osete pospanost već da naprave pauzu.

- Razlikuju se profesionalni vozači i vozači automobila ali preporuka vozačima putničkih automobila je da naprave pauzu nakon dva sata vožnje. Ukoliko se ranije oseti umor u tom slučaju treba i ranije napraviti pauzu. Ukoliko vozač oseti da je pospan treba da napravi pauzu, odspava na sedištu u automobilu pa nakon toga ako oseti da može nastavi dalje sa vožnjom - navodi Božović. 

Ističe da vozači najčešće prave grešku kada osete umor i pospanost, a uprkos tome nastave da voze.

- Najveća i najozbiljnija greška koju vozači prave jeste ta kada kažu – jako mi se spava, pada mu glava, bori se sam sa sobom i kaže – ali imam samo još 15 minuta do stignem do odredišta i neću da se sad zaustavim i zaspim i baš u tom trenutku zaspi i dođe do saobraćajne nezgode - upozorava Božović.

PUTNICI U AUTOBUSU MORAJU BITI VEZANI

- Turistički autobusi imaju pojaseve za vezivanje i suština funkcionisanja pojaseva u autobusima jeste da zaštite putnike od prevrtanja, da u tom sličaju ne ispadnu i da ih autobus ne prignječi - objašnjava Božović. 

Posebnu pažnju obratiti tokom vožnje deteta

- Svako ko prevozi decu u automobilu mora imati bezbednosno sedište za dete koje mora biti pravilno vezano. Dete se mora prevoziti u dečijem sedištu jer to je jedini način da dete bude zaštićeno kad se prevozi u automobilu - ističe Božović.

Dodaje da odrasli moraju mnogo pažljivije voziti jer zbog grešaka koje prave u toku vožnje stradaju deca.

- Sa druge strane moramo i pažljivo voziti jer ako pogledamo statistiku i vidimo da je više od 50 odsto poginule dece u svojstvu putnika u automobilu onda shvatimo da odrasli praktično ubijaju tu decu, zbog nekih svojih grešaka dolazi do saobraćajnih nezgoda u kojima ona stradaju-, objašnjava Božović.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodaje da deca ne bi trebala da spavaju u automobilu sedišta već samo u dečijem sedištu ispravno vezani.

- Jedan od problema tokom dužih putovanje jeste taj da deca umeju da legnu na zadnje sedište automobila tj roditelji ih polože na sedište pozadi bez toga da su vezana, bez toga da su u dečijem sedištu i u slučaju da dođe do ozbiljnijeg kočenja ta deca će završiti na podu automobila - ističe Božović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading