Mogerini: Nema uslova za dijalog dok su na snazi takse

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.07.2019

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, izjavila je danas Federika Mogerini, odlazeća šefica diplomatije EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Federika Mogerini

Mogerini navodi da uprkos upornosti privremenih kosovskih institucija da ne odustanu od taksi od 100 odsto, veruje da dijalog Beograda i Prištine i dalje ima šansu. - Još uvek verujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe verujem da obe strane razumeju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu - kazala je ona danas za Radio slobodna Evropa u Poznanju gde se održao samit o zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li će i posle odlaska sa funkcije visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku biti zadužena za pregovore Beograda i Prištine, Mogerini je rekla da hoće, kao i njen naslednik. - Za to postoji jednostavan razlog - Srbija i Kosovo ucestvuju u dijalogu zbog svoje evropske perspektive i zato je dijalog u rukama Evropske unije i ni u čijim drugim - napomenula je. Mogerini je dodala i da Sjedinjene Države daju veliku podršku dijalogu i da je to jedno od pitanja u kojima je saradnja SAD i EU uvek bila izuzetno važna i pozitivna. 

- Ali, ostavljala sam uvek prostor i za druge države da se ukljuce u proces, tu mogu pomenuti Rusiju i Kinu, kao stalne clanice Saveta bezbednosti. Zato što znamo da bilo kakav sporazum do kog može doci u odredenom trenutku, mora imati podršku ne samo Evropske unije i samog regiona, već i međunarodne zajednice - dodala je Mogerini. Govoreći o skupu u Poznanju ona je rekla da je pre svega cilj obnoviti posvećenost svih ucesnika Berlinskog procesa zapadnom Balkanu. - Govorimo o ekonomskoj saradnji, investicijama, povezivanju, digitalizaciji, transportu. Postoji spremnost za privredne investicije, ali i politička volja za uspostavljanjem konkretnih projekata u interesu građana. Ali, dozvolite mi da podvucem, ovo nije zamena za perspektivu proširenja. Državama regije, svima njima, potrebno je da znaju njihova buducnost može biti u Evropskoj uniji ukoliko se proces dobro odvija - istakla je Mogerini.

Ona je, govoreći o daljem proširenju EU i najavama da će taj proces biti stavljen u drugi plan, istakla da će biti velika greška ako članice EU ne donesu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading