TERORISTA DOBIO POZIV SPECIJALNOG SUDA: Haradinajev komandant ide u Hag kao optuženi

Autor: M. R. I.

Vesti

03.07.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haradinajev i Ljimajev komandant moraće u Hag da se tamo suoči sa optužnicom za zločine nad Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Ramiz Kerići, poznatiji pod nadimkom Komandant Lav, još jedan je u nizu terorista OVK koji je dobio poziv Specijalnog suda, formiranog da istraži i osudi počinioce ratnih zločina nad Srbima i drugim nealbancima na KiM. Pre njega, komandant OVK na području Nerodimlja Šukri Buja takođe je dobio poziv za saslušanje i on će se 17. jula pojaviti u Hagu.

Kerići je jedno vreme, tokom sukoba na KiM, bio pod direktnom komandom Fatmira Ljimaja, aktuelnog zamenika premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja. On je već svedočio u Hagu, na suđenju Ljimaju. Kao i ostali bivši pripadnici OVK, u Tribunal je došao na osnovu sudskog poziva, pod pretnjom kazne. Za razliku od ostalih takozvanih nevoljnih svedoka optužbe, Kerići nije odstupio od odgovora datih u prethodnom razgovoru, koji su istražitelji tužilaštva vodili s njim, a u kojima je označio Ljimaja kao osobu koja je izdavala sve naloge.

Ramiz Kerići (Komandant Lav) bio direktno podređeni Fatmiru Ljimaju, koji je sada Haradinajev zamenik u vladi

Kerići je u proleće i leto 1998. godine, u periodu koji pokriva optužnica za zločine u logoru Lapušnik, zapovedao jedinicom OVK u Krajmirovcu, koja je bila pod komandom štaba u Klečki. U to vreme je glavni u štabu u Klečki bio Fatmir Ljimaj i od njega su, potvrdio je Komandant Lav, poticali svi nalozi koji su se odnosili na jedinice na tom području.

Kerići je juče naveo da nije obavešten o tome u kom svojstvu je sada pozvan u Hag, kao svedok ili osumnjičeni, međutim, prištinski mediji preneli su da će se njemu tamo suditi.

On će se pred Specijalnim sudom pojaviti 9. jula, kada, kako se navodi, na zahtev suda, treba da ponese i svu dokumentaciju i beleške koje poseduje iz perioda sukoba, kada je bio komandant terorističke OVK.

Podsetimo, Specijalni sud za zločine OVK formiran je 2015. pod okriljem EU. Prvi pozivi pripadnicima OVK počeli su da stižu krajem prošle godine, a prva saslušanja su obavljena u januaru ove godine. Očekuju se i prve optužnice. 

"Pregovori su devijantni..."

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj nazvao je juče dosadašnji proces dijaloga sa Beogradom devijantnim i dodao da mu je drago što je, kako je kazao, stigao tamo gde je stigao. Kako je preneo prištinski Zeri, Haradinaj je rekao da mu ne smeta da ima ulogu u tom dijalogu, ali tvrdi da se oko toga nije trudio.

- Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa, drago mi je da je taj proces stigao tamo gde je stigao. Zahvaljujem opoziciji na podršci koju nam je pružila da branimo teritorijalni integritet, pitanje granica - dodao je Haradinaj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading