Ruše Srpsku listu da pokore Sever: Podmukli plan Prištine za obračun za Srbima

Autor: MARIJA R. ILIĆ

Vesti

03.07.2019

03:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juriš na glave Srba koji su lideri na severu Kosova deo je plana Prištine da slomi otpor i pokori ih vlasti i volji Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. To je glavni razlog zbog kojeg su se na udaru našli potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, ali i Zvonko Veselinović, za kojima je sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Goran Rakić

Da su spremni da po svaku cenu pokore Srbe, svedoči i činjenica da po svim međunarodnim pravilima i zakonima Priština nema pravnog osnova za ovakav potez jer takozvana nezavisna država Kosovo nije član Interpola, ali ni članica UN, te ne postoji mogućnost da raspisuje međunarodne poternice.

Kada je reč o Kosovu, međunarodnu poternicu može da izda samo Unmik, koji, s druge strane, za ovako nešto zahteva postojanje dokaza, kojih nema.

Sad ne optužuju za ubistvo Olivera Ivanovića već za Rajičića, sutra, prekosutra će biti neko treći, četvrti

Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica

- Glavni cilj je razbijanje Srpske liste, najjačeg srpskog uporišta na Kosmetu. Ako razbiju ovo jedinstvo, Srbi će biti razjedinjeni, obezglavljeni, te će se Prištini otvoriti put da zagospodari severom - navode izvori Srpskog telegrafa i dodaju da se Haradinaj i Tači uzdaju u to da će tada kao predvodnik Srba isplivati Rada Trajković, s kojom Haradinaj i Tači mogu da nađu zajednički jezik.

Trajkovićeva bi sve po pravilima Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, osobe osumnjičene za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, u pritvoru zbog izjave Rade Trajković date Specijalnom tužilaštvu Kosova. Trajkovićeva je potom tvrdila da Radoičić stoji iza organizovanja ubistva Ivanovića. Zanimljivo je da je posle ovog saslušanja prištinski tužilac Sile Hodža u martu dao izjavu u kojoj je rekao da Priština nema dokaza da je Radoičić umešan u Ivanoviću likvidaciju.

Kako ovaj pokušaj optužbi nije prošao, Trajkovićeva je javno od Srba sa Kosova tražila da poštuju Haradinajeve zakone. Tako je, primera radi, krajem prošlog meseca zahtevala od srpskih apoteka u pokrajini da rade isključivo po pravilima Prištine.

PRETEĆE PORUKE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdi da je nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića "deo specijalnog rata kojim Priština nastoji da stvori utisak da Srbi nemaju nikakvu sistemsku zaštitu i da je njihov glas nevažan jer isključivu moć odlučivanja imaju Albanci i njihova UČK elita".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Đurić je ocenio da je hajka na funkcionere Srpske liste, nalog za hapšenje Radoičića, pa i optužnica protiv Ivana Todosijevića, poruka Srbima da je svaki njihov otpor beznadežan budući da samovolji Prištine ne mogu izmaći čak ni lokalni srpski politički lideri.

Neće nas slomiti bez obzira na strašne pritiske s kojima se suočavamo

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice

- Porukom da je i prištinsko pravosuđe oružje u rukama projekta potpune albanske dominacije na samoproglašenom Kosovu Srbima se sugeriše da se svaki od njih može naći na udaru jednog takvog sistema i da za njih ne važe nikakva ljudska ili demokratska prava - naveo je Đurić naglasivši da Srbi u južnoj pokrajini treba da znaju da je Srbija garant njihove bezbednosti i dostojanstva.

OPTUŽBE BEZ DOKAZA

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić za Srpski telegraf kaže da je Priština saopštila da je izdala međunarodni nalog za hapšenje Radoičića i Veselinovića i to bez ikakvih dokaza.

Evo kako pakuju Radoičiću i Veselinoviću

Radoičića, bez ikakvih dokaza, Priština optuživala da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića

Terete ga i za učestvovanje u organizovanom kriminalu i drugim krivičnim delima, ni za jednu optužbu Priština nije pronašla dokaze

Radoičić je saslušan u srpskoj policiji, a posle saslušanja potvrđeno da nije umešan u ubistvo Ivanovića

U nameri da uhapse Zvonka Veselinovića, Albanci su nedavno ponovo otvorili i dopunili ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Na teret mu stavljaju dovođenje u opasnost osoblja UN, izazivanje opšte opasnosti

- Prvo su pokušali da Srbe optuže za ubistvo Ivanovića, pa kad su videli da to ne ide, evo sad pominju ubistvo Ivice Rajičića 2014. godine. Sve su to izmišljotine, a glavni cilj je da se razbije sever, obezglavi uništavanjem Srpske liste kako bi oni mogli da rade šta hoće na tom delu. Međutim, srpsko jedinstvo neće biti moguće slomiti bez obzira na strašne pritiske s kojima se suočavamo - ističe Rakić.

Da je u pitanju plan za razbijanje severa, uveren je i Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica.

- Ništa im nije pošlo za rukom u razbijanju severa, sad ne optužuju za ubistvo Olivera Ivanovića, već za Rajičića, sutra, prekosutra će biti neko treći, četvrti... Sada je tome pridodat i Zvonko Veselinović i oni se kao bave terorizmom. Centar trgovine drogom, oružjem i belim robljem ide isključivo iz pravca Prištine, sve ostalo su laži - zaključio je Ivanović.

Montirane optužnice za progon Srba

Predstavnicima kosovskih Albanaca nije bilo dovoljno što su proterali više od 245.000 Srba sa KiM od 1999. do danas, nego 2019. nastavljaju da montiranim optužnicama sprovode tihi progon srpskog naroda.

- Najave o raspisivanju poternica nemaju pravni značaj, već predstavljaju politički napad na potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji nastavlja da se bavi politikom koja ima za cilj zaštitu srpskog naroda i njegovog prava na slobodu, mir i razvoj na prostoru KiM. Ukoliko pak Priština želi da se pozabavi poternicama, onda bi mogla da odgovori na zahteve kojima se veliki broj lidera kosovskih Albanaca već nalazi na poternicama - piše u saopštenju Srpske liste.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading