Poznati pitanjima rešetali ministarku pravde: Dačić mi je najdraži u Vladi

Autor:

Vesti

29.06.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo mesto, kada je reč o omiljenim kolegama iz Nemanjine, ministarka pravde Nela Kuburović dodelila je ministru zaduženom za diplomatiju Ivici Dačić jer joj je, kako kaže, prvi ponudio pomoć kada je postala član Vlade. Pored toga u razgovoru za Srpski telegraf razuverila je sve one koji misle da je lepota dovoljna za uspeh, već da sve dame koje su na važnim državnim funkcijama, od Maje Gojković, koja je na čelu parlamenta, i Jorgovake Tabaković, koja vodi Narodnu banku Srbije, pored toga što su lepe, krase osobine kao što su enegričnost i sposobnost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nela Kuburović

 

 

Foto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ

Ivica Dačić, šef diplomatije:

Znam da sam ti omiljeni kolega, a sada bih voleo da svi čujemo i zašto?

- Sa svim kolegama iz Vlade imam dobru saradnju i međusobno poštovanje, ali je činjenica da je gospodin Dačić bio jedan od prvih ministara koji mi je poželeo sreću i ponudio pomoć, ukoliko mi bude potrebna, kada sam postala ministar pravde.

Foto: Tanjug

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara

Hoćete li doći na Zaječarsku gitarijadu i koji bend biste voleli da čujete?

- Kao mala bila sam veliki fan Zabranjenog pušenja. To je sigurno jedan od bendova na čiji bih koncert otišla svaki put kada mi se ukaže prilika. Kao srednjoškolac i student, volela sam sa prijateljima da odem na neki rok festival kakav je i Zaječarska gitarijada. Danas možda malo zbog godina, ali najpre zbog obaveza na poslu, to ću zadovoljstvo prepustiti mlađima.

Vučić zna da da savet, ali i da uputi kritiku kada je to opravdano

Foto: Tijana Jankovic

Nemanja Velikić, voditelj TV Pink

Da li je predsednik Aleksandar Vučić strog kada deli pravdu? Boji li se ministarka pravde poziva predsednika Srbije?

- Predsednik Vučić ne deli pravdu, za tako nešto postoje sudovi. Predsednik zna da uputi savet koji je svakom od nas nekad potreban, ali i kritiku kada je to opravdano.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY

Ivan Bauer, poslanik SDPS

Kako izgleda vaš radni dan, u koliko sati ustajete, koliko mesečno imate slobodnih vikenda?

- Kada vam neko ukaže poverenje i čast da budete deo Vlade Srbije, onda vreme dobije vrlo relativan karakter i često nema razlike da li je ponedeljak ili nedelja. Slobodni vikendi jesu retki, ali ukoliko tako nešto ne možete da prihvatite, onda je potrebno da se u startu zapitate da li ste spremni da odgovorite na sve ono što se od vas očekuje. Naravno, trenuci slobodnog vremena postoje, koje sada koristite mnogo pametnije i kvalitetnije nego što ste to inače pre činili. Verujem da se moj dan ne razlikuje puno od dana drugih kolega iz Vlade.

Foto: youtube.com/Nas gost

Toma Fila, advokat

S obzirom na to da ste lepi i pametni, hoćete li uspeti da rešite pitanja vezana za poglavlje 23 u vreme vašeg mandata?

- Pre svega, hvala na komplimentima. Poglavlje 23 je prvo poglavlje koje se otvara u okviru pregovora za pristupanje EU, ali ujedno i poslednje koje se zatvara, čime se proces pristupanja formalno završava. Možda je to jedno od najzahtevnijih i najsloženijih pregovaračkih poglavlja u čitavom procesu evrointegracija, uzimajući u obzir da se zatvaranje svih ostalih procenjuje u odnosu na učinjen napredak u oblasti vladavine prava. Usklađivanje sa EU standardima, a zatim i sprovođenje novih pravnih normi, jeste kontinuiran proces, koji zahteva vreme. Sam akcioni plan za poglavlje 23 predviđa realizaciju aktivnosti do 2023. godine, mnogo nakon isteka mog mandata. Verujem da je moj tim u Ministarstvu pravde u proteklih nekoliko godina postavio dobar i jak temelj za budući rad i izazove koje pred Srbiju postavlja ovo poglavlje na njenom putu ka EU.

Foto: Public

Goran Grbović, legendarni košarkaš

Da li je u planu donošenje novog zakona vezanih za SOKOJ - organizaciju koja se bavi muzičkim autorskim pravima u Srbiji?

- Dragi Gorane, hvala na pitanju, ali moram da ukažem da za ovu oblast nije nadležno Ministarstvo pravde, već kolege iz drugog sektora. Svakako, uređenje autorskih prava je izuzetno važno za svaku državu i Vlada Srbije posvećuje punu pažnju ovoj temi. Sa druge strane, Viši i Privredni sud u Beogradu, koji su nadležni da postupaju u ovoj pravnoj materiji, ulažu dodatne napore kako bi se sudije specijalizovale po ovom pitanju i kako bi se uspostavila ujednačena sudska praksa.

Foto: Starsport

Radmilo Armenulić, teniski stručnjak

Sa pravne strane gledano, da li je ispravno da osoba iz jedne oblasti uređuje drugu, u ovom slučaju da fudbaler Pike uređuje pravila teniskog Dejvis kupa?

- Bila bih neiskrena kada bih rekla da poznajem procedure i pravila koja uređuju međunarodne sportske manifestacije, pa samim tim i Dejvis kup. Volim da gledam tenis, pogotovu kada igra Novak Đoković ili reprezentacija Srbije, ali se kao ministar pravde zaista ne bih mešala, niti komentarisala odluke, bilo domaćih, bilo međunarodnih sportskih organizacija. Ostaje mi samo da verujem da je i u ovom slučaju Međunarodna teniska federacija dobro procenila sve okolnosti i da svoje odluke donosi u skladu da najboljom sportskom praksom.

Foto: Republika

Sanja Maletić, pevačica

Poreklom smo sa istih prostora, pa me zanima da li vam se dešava da u razgovoru s majkom pređete na ijekavicu, a da to odmah ne primetite?

- Imala sam deset godina kada sam došla u Beograd, gde se u školi isključivo koristila ekavica. Prilagođavanje podrazumeva i prihvatanje izgovora sredine u kojoj živite. A kada nešto svakodnevno ne koristite, vremenom iščezne iz govora. Ne koristim ijekavicu, ali svakako ne bih imala nedoumice kako se pravilno izgovaraju i pišu reči.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading