Katastrofa! Na Severu KiM od ponedeljka neće raditi prehrambene radnje, zalihe osnovnih namirnica na izmaku

Autor: Blic, Republika

Vesti

28.06.2019

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, Radoš Petrović, potvrdio je da od ponedeljka, 1. jula, prehrambene radnje, dućani i kiosci, pa čak ni pekare, na severu Pokrajine neće raditi.

RepublikaFoto: isntagram.com/heinzinger
Foto: Ilustracija

On je za rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije koje su privremene prištinske institucije uvele novembra prošle godine.

Petrović kaže da je uvećanje taksi za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, žžitelje na severu Kosmeta dovela na ivicu humanitarne katastrofe.

Petrović je, inače, u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da - stane na put Prištini.

Neće raditi ni pekare, čiji su vlasnici u proteklih 10 dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hleba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji držže objekte s osnovnim žživotnim namirnicama, ali i robu šširoke potroššnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, i nije poznato do kada će biti pod ključem.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaje hleb, mleko, braššno, šećer, so, zejtin, bili su prazni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Poslednje zalihe dugotrajnog mleka smo prodali. Već 10 dana ne stižže dnevno mleko, kao ni mlečni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedeljka će sve biti zatvoreno - kazao je vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

I u apotekama u kojima već 10 dana ne stižu poššiljke porasla je potražžnja. Najvišše se kupuju antibiotici, lekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izražženo u poslednja tri dana.

- Ono što zabrinjava je kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdeli lekovima - kažže radnica jedne apoteke u centru Mitrovice.

Još je nepoznato da li će u ponedeljak biti zatvoreni vrtići ali,  već nekoliko dana se umesto mleka i mlečnih proizvoda daju čajevi.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

I u Kliničko - bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno tešška. Direktor ovog KBC dr Milan Ivanović izjavio je da su - sproveli racionalizaciju, posebno mleka i mlečnih proizvoda-.

- Donekle smo se obezbedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološškog rastvora na samom kraju - kažže Ivanović.

- Bolnica morati kako zna da leči pacijente makar dopremala lekove i sanitetski materijal vozilima hitne pomoći - kažže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC - racionalizovati - prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading