Sinod SPC zaseda zbog otimanja svetinja u Crnoj Gori

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

26.06.2019

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Crnoj Gori posle najnovijih događaja vezanih za Predlog zakona o verskim zajednicama i najava oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) je, između ostalog, na dnevnom redu današnje sednice Sinoda SPC, rečeno je u Patrijaršiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sinod SPC

Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti u kome se definiše da će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". 

Ovakva odrednica je gotovo istovetna sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine zbog oštrog protivljenja SPC i vernika u Crnoj Gori, a ni ovaj put u pripremi zakona nisu učestvovali upravo oni kojih se i tiče - SPC, niti su konsultovani eksperti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading